OWS: Roest pakt zilver op 5 kilometer

Patrick Roest heeft zilver gepakt op de Olympische 5000 meter. Hij reed een knappe race, maar kwam net tekort om Nils van der Poel, de Zweedse topfavoriet te verslaan. Achter Roest pakte de Noor Engebraten brons.

In eerste instantie waren de ogen natuurlijk gericht op Sven Kramer. Ondanks dat Kramer natuurlijk geen topfavoriet meer was, is zijn status natuurlijk ongewis. Helaas bleek eens te meer waarom hij geen topfavoriet was: Het schema wat hij reed was al niet bijzonder, en de laatste paar rondjes liep het ook nog eens flink op. Een tijd van 6.17 kon onmogelijk genoeg zijn voor een medaille.

Daarna was rit drie interessant: Engebraten en de Rus Trofimov hadden allebei kansjes op een verrassende medaille. Beide lieten zich behoorlijk sterk zien en wisten elkaar ook flink op te jutten. Engebraten reed uiteindelijk naar 6.09.88, de snelste tijd, net voor Trofimov. Roest had daarmee een richttijd: Hij kwam voor de dag met veel rondes rond de 29 seconden, maar aan het einde liep het op. Hij hield wel net over voor 6.09.31.

Jorrit Bergsma moest meteen na de dweil aan de bak. Hij begon langzaam en kon dat nooit echt meer goed maken. 6.13.18 was het verdict, waarmee hij nu al klaar was voor het podium. De twee ritten daarna brachten geen spektakel, maar in de negende rit deed de Canadees Ted-Jan Bloemen eem poging. In de eerste 2000 meter zat hij redelijk op de tijd van Roest, maar uiteindelijk viel Bloemen aardig stil. Hij eindigde in een tijd in de 6.19, wat toch wel teleurstellend was.

Dan restte slechts één rit en niet de minste: van der Poel moest daarin zijn medaille veilig proberen te stellen. van der Poel startte langzaam en liet de tijd steeds wat oplopen: op 3800 meter was hij twee seconden langzamer. Echter zat aan het einde nog wat ruimte en van der Poel benutte die ruimte. Hij was uiteindelijk na deze versnelling toch de snelste in 6.08.84.

Roest moest zich dus tevreden stellen met zilver, de tweede medaille voor Nederland op deze Spelen. Bergsma werd uiteindelijk vijfde, Kramer moest het doen met de negende plaats.