OM eist in hoger beroep tot vijf maanden cel tegen Haagse corona-relschoppers

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep taak- en gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten. Hen wordt onder meer openlijke geweldpleging verweten tijdens demonstraties tegen corona-maatregelen op 25 november 2020 en/of 21 juni 2021 in Den Haag.

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), eiste vijf maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk, tegen een 26-jarige man uit Den Haag. Een leeftijdsgenoot uit Zoetermeer moet volgens de AG een taakstraf van 240 uur uitvoeren en acht weken de cel in. Tegen een 35-jarige Hagenaar eiste ze drie maanden gevangenisstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. Alle straffen zijn conform het vonnis van de rechtbank in Den Haag.

Langste celstraf
De langste gevangenisstraf eist de AG tegen een man die verdacht wordt van diverse gewelddadigheden. Zo heeft hij volgens het OM drie keer een karatetrap uitgedeeld aan een M.E.-er. Ook gooide hij stenen, blikken, flessen en (delen van) verkeersafzettingen naar leden van de Mobiele Eenheid. In zijn geval weegt het volgens de AG zwaar dat de man op drie momenten en drie plekken voor geweld kiest: “Hij had alle gelegenheid weg te gaan. Hij onttrekt zich aan een aanhouding en wisselt zelfs van kleding.”

Karatetrap
Een man uit Zoetermeer wordt ook verdacht van het uitdelen van een karatetrap naar de politie. Ook is hij in een groep op de M.E. afgestormd en vertoonde hij agressief gedrag. Naast zijn gedrag in Den Haag wordt hem verweten politieagenten te hebben filmen tijdens diverse (verkeers)controles. Deze filmpjes plaatste hij op social media met de tekst “1312 levenloze mensen” waarvan algemeen bekend is dat deze staan voor de letters in het alfabet: ”All Cops Are Bastards”.

Wegafzettingen
In deze zaak wordt een derde verdachte verweten een trap te hebben uitgedeeld richting een M.E.-er. Ook heeft hij de M.E, verhinderd om iemand aan te houden en maakte hij onderdeel uit van een groep, die de confrontatie met de M.E aanging en hen bekogelde met stenen en wegafzettingen.

Beangstigend
De AG en de rechtbank spreken van een veldslag. Voor de betreffende agenten was het zeer beangstigend. De AG meent dat de politie bovendien ernstig in hun werk werd gehinderd. "Deze demonstratie in moeilijke coronatijden werd door hen gefaciliteerd. Het was hun taak om alle demonstranten een veilige terugkeer naar huis te garanderen en het centrum van de stad rustig te houden. In plaats van dit te waarderen, werden zij uit het niets aangevallen.

Het gerechtshof in Den Haag doet op 17 december uitspraak in deze zaken.