F1: Uitslag Grand Prix van Qatar

Lewis Hamilton heeft de eerste Formule 1 Grand Prix van Qatar op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde voor zijn titelrivaal Max Verstappen en verkleinde hiermee het gat in het kampioenschap tot acht punten met twee races te gaan. Fernando Alonso pakte verrassend de derde plaats na een ijzersterke race.

Voorafgaand aan de race was er veel te doen om de gele vlaggen die na de kwalificatie gezwaaid werden vanwege een stilgevallen Pierre Gasly op het rechte stuk van start/finish. Het leverde Verstappen vijf plaatsen straf op vanwege het negeren van een dubbele gele vlag en Valtteri Bottas drie plekken vanwege een enkele gele vlag. Carlos Sainz werd vrijgesproken door de stewards.

Hamilton vertrok van poleposition en was prima vertrokken. Hij kreeg het nog wel even aan de stok met de als tweede vertrokken Pierre Gasly, maar de Fransman moest zich gewonnen geven en verloor een plek aan Alonso. Daarachter sloot Verstappen aan, waarbij de Nederlander even in moest houden voor de Spanjaard. Bottas was slecht weg en zakte van plek zes terug naar elf.

Gasly maakte bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish na drie ronden een foutje waardoor Verstappen snel naar de derde positie op kon schuiven. Een ronde later volgde Alonso, waarna Verstappen zijn gridstraf van vijf posities goed had gemaakt. Daarachter pakte Sergio Perez de achtste plek van Yuki Tsunoda af.

Vooraan reden Hamilton en Verstappen ver weg bij Alonso, waarbij de Mercedes net iets sneller was dan de Red Bull. Daarachter wist Alonso een gaatje te slaan met Perez die op zijn beurt Lando Norris en Bottas achter zich aan had. De Fin had moeite om zijn slechte start goed te maken.

Van de toppers stopte Verstappen in ronde achttien als eerste, snel gevolgd door Hamilton. Daarachter ging Alonso veel langer door, waarna de Spanjaard na zijn stop terugviel tot plek zes, vlak voor Perez. Sainz en Leclerc gingen veel langer door en stopten pas halverwege de wedstrijd. Perez vocht een harde strijd uit met Alonso en won deze uiteindelijk voor plek vier, twintig seconden achter de nog niet gestopte Bottas. De Fin reed zodanig lang door dat hij na 34 ronden een lekke linker voorband opliep en door het grind heen ging. Hij verloor veel tijd en kwam als veertiende terug op het asfalt, met een ronde achterstand op de leider.

Verstappen maakte na 42 ronden zijn tweede stop, waarna Perez en Hamilton volgden. Dit gaf de derde plek aan Alonso, voor Norris, Ocon en Stroll. Dit werd voor Perez na enkele inhaalacties al snel plek vier, terwijl Bottas uiteindelijk zelfs met schade op moest geven en zo de eerste uitvaller van de dag werd. Williams-coureurs George Russell en Nicholas Latifi verloren veel tijd en posities doordat ze op vijf ronden voor het einde linksvoor lek reden en heel langzaam terug moesten naar de pits, waarbij Latifi dat niet haalde. Een virtuele safety car volgde om de Williams weg te halen.

Na 57 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Verstappen en Alonso. Perez pakte plek vier, voor Ocon, Stroll, Sainz, Leclerc, Norris en Vettel.