VVD stabiel, CDA dik in de min door formatiegedoe in peiling

Mark Rutte mag dan wel onder druk staan in de Tweede Kamer, de kiezers lopen niet weg bij de VVD. In de nieuwste peiling van I&O Research blijven de liberalen stabiel op de eerste plaats. D66 en vooral het CDA hebben te lijden onder alle onrust. De PvdA en Volt varen wel bij al het gedoe.

De VVD staat nog altijd op 34 zetels, evenveel als het kiezersonderzoek van een maand geleden. D66 moet de winst van toen inleveren en zakt van 26 naar 23 zetels in de peiling. De PVV van Geert Wilders weet niet te profiteren van al het gedoe en blijft ook deze maand op 15 virtuele zetels staan.

Het CDA blijft maar in de hoek zitten waar de klappen vallen. De Christen Democraten zakken verder af en komen uit op 10 zetels, een historisch dieptepunt. Daarmee komen ze op gelijke hoogte met de SP die er deze maand een plekje bijwinnen. Ook de PvdA komt uit op 10 zetels dankzij een plusje van 2. GroenLinks krabbelt een beetje op in het onderzoek van I&O Research en komt uit op 7 zetels.

Forum voor Democratie weet zich te handhaven op 7 zetels en de Partij voor de Dieren wint een zetel en komt ook op 7 uit. Coalitiepartij ChristenUnie blijft in al het formatiegedoe stabiel op 5. De opstelling van Volt in de Tweede Kamer lijkt tot nu toe te bevallen bij velen, de nieuwkomer stijgt door van 4 naar 6 virtuele zetels.

Ook nieuwkomer JA21 blijft het goed doen en handhaaft zich op 6 zetels. Zowel de SGP als DENK blijven op de 3 zetels staan, evenveel als waar ze een maand geleden op peilden. 50PLUS weet zich wonderlijk genoeg nog te handhaven op 1 zetel, de grote vraag is daar meer of die zetel voor de partij behouden blijft met alle interne ruzies. BBB weet dankzij de opvallende optredens van frontvrouw Van der Plas te verdubbelen van 1 naar 2 zetels in de peiling. Nieuwkomer BIJ1 weet zich ook deze maand te handhaven op 1 zetel.