WK-kwalificatie: Luxemburg stunt, Malta geeft zege weg

Niet alleen Nederland kwam zaterdag in actie in de kwalificatie voor het WK voetbal van volgend jaar, in vier van de tien groepen werd de tweede speelronde afgewerkt en dat leverde wat kleine verrassingen op.

In groep A staat Luxemburg nota bene op een honderd procent score. De ploeg speelde haar eerste wedstrijd en wist in Dublin met 0-1 te winnen van Ierland, nadat voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues in de 85e minuut de enige goal van de wedstrijd noteerde.

Portugal is uiterst stroef begonnen aan de kwalificatie: een eigen goal was nodig om thuis met 1-0 van Azerbeidzjan te winnen, zaterdag bleef de Europees kampioen in Belgrado steken op een 2-2 gelijkspel. Diogo Jota scoorde in de eerste helft twee keer, maar Aleksandar Mitrovic en Filip Kostic trokken de stand gelijk in de tweede helft.

Groep A
Ierland - Luxemburg 0-1
Servië - Portugal 2-2

In groep E liep België tegen een eerste domper aan: uit bij Tsjechië kwam men niet verder dan 1-1, nadat Romelu Lukaku de goal van Lukas Provod neutraliseerde. Estland scoorde opnieuw twee keer, oud-Go Ahead Eagles-speler Henri Anier maakte ze allebei, maar verloor opnieuw: Wit-Rusland was met 4-2 te sterk.

Groep E
Wit-Rusland - Estland 4-2
Tsjechië - België 1-1

In de groep van Nederland, groep G, gaat Turkije aan de leiding: na de winst op Oranje ging de ploeg er in het neutrale Spanje met een 0-3 zege op Noorwegen vandoor. Montenegro won ondertussen met 4-1 van Gibraltar en staat dus ook op zes punten, voor Nederland en Noorwegen.

Groep G
Montenegro - Gibraltar 4-1
Nederland - Letland 2-0
Noorwegen - Turkije 0-3

Slowakije kampte met allerhande COVID-19-problemen en dat is te merken: na het doelpuntloze gelijkspel op Cyprus werd ook maar één punt gehaald in eigen huis tegen Malta. De eilandploeg kwam nota bene binnen twintig minuten op 0-2, maar Slowakije wist het kort na rust nog terug te brengen tot de 2-2 eindstand. Rusland boekte een tweede zege, 2-1 tegen Slovenië, Kroatië pakte met 1-0 tegen Cyprus de eerste punten.