Buurt steunt meermalen belaagde homoseksuele dominee
Tientallen regenboogvlaggen sieren de straten van IJburg in Amsterdam. Ze zijn een steunbetuiging aan de openlijk homoseksuele dominee Alexander Noordijk van kerkgemeenschap De Binnenwaai. Hij werd vorige maand voor de zoveelste keer bedreigd door hangjongeren uit de buurt.
"Het doet ontzettend veel met mij, al die support vanuit de buurt", zegt Noordijk opgetogen. Het doet hem goed om in zoveel straten al die vlaggen te zien hangen. Na de laatste bedreiging half februari was de maat vol voor buurtbewoonster Jikke Reiber.
Ze begon samen met Noordijk een actie door posters en regenboogvlaggen uit te delen. En die hangen nu. Een bewoner van de Bert Haanstrakade is trots op de vlag. "Als een dominee wordt lastiggevallen omdat 'ie toevallig met een man getrouwd is, dan denk ik: 'ho even'. Dat doen we niet in Amsterdam, niet in Nederland en ook nergens in de wereld."
Verderop in de straat is een buurmeisje ook stellig over de noodzaak van de regenboogvlag: "Ik vind het goed omdat mensen mogen zijn wie ze willen zijn. En dat moet geaccepteerd worden. Op wie je ook verliefd wordt en wat je ook wil."
Vuurwerkbom
Ook op het Theo van Goghpark hangt een hele rij vlaggen. Een jongen die daar met zijn vrienden aan het voetballen is, wil er wel iets over zeggen. "Ik vind het een beetje raar. Ik ben niet tegen homo's, maar ik vind ook niet dat elk huis zo'n vlag moet hebben. Ik snap ook niet waarom het is. Is een dominee bedreigd omdat hij homo is? O, dan snap ik het wel beter. Dan vind ik het wel goed. Maar ik vind ook dat mensen die er tegen zijn hun mening moeten kunnen geven."
De dominee wordt al lange tijd lastiggevallen. Het begon in 2018 toen hij jongeren betrapte die een vuurwerkbom bij zijn huis wilden plaatsen. Vorig jaar gooiden er jongens stenen naar hem en twee weken geleden werd hij opnieuw bedreigd. Maar sinds de poster- en vlaggenactie is het gelukkig stil.
Noordijk: "De enorme support wat de wijkgemeente IJburg doet me goed. En ook de support van de mensen die zeggen, we steunen jou maar ook een breder doel: de diversiteit moeten we hier kunnen blijven vieren op IJburg. Dat iedereen zichzelf mag zijn, dus welke kleur, ras of geloof je ook aanhangt, het is oké wie je bent."
In gesprek
Initiatiefnemer Jikke Reiber is tevreden over haar actie. Er zijn al gesprekken geweest met de jongeren die Noordijk hebben belaagd. "En er komen nog meer gesprekken", vertelt ze. "We zijn bezig om alle partijen bij elkaar te krijgen, en we willen het probleem van te weinig respect voor elkaar hebben van alle kanten aanvliegen. Dus er moeten ook moeders ingezet worden, jongerenwerkers, de moskee en de kerk."