Baudet onthutst over vertrek Hiddema: "Onze deur blijft voor hem altijd op een kier"

Thierry Baudet is geraakt door het vertrek van zijn voormalige kompaan Theo Hiddema. In een schrijven op de site van Forum voor Democratie vertelt de partijleider dat hij onthutst is door de reden van vertrek van Hiddema en de wijze waarop dat gebeurde. Ook kijkt Baudet met weemoed terug op de tijd dat de twee samen in de Tweede Kamer zaten.

"Ik voel niets dan respect en liefde voor hem als persoon. Vol warmte denk ik terug aan alle avonturen die we samen hebben beleefd: de campagnes, de zalen en gesprekken, de Kamerdebatten. Maar ook de avondjes bij hem thuis, soms met koffie en kroketten; meestal met wijn en wilde plannen. De autoritjes naar verre oorden. Het samen ontdekken van het bestaan in de Haagse gangen", zo verhaalt Baudet.

Hiddema gaf in een brief aan dat hij de partij heeft verlaten vanwege het coronastandpunt van Forum. In de brief aan Baudet maakt zijn voormalig partijgenoot van zijn hart geen moordkuil. "Jouw nu beoogde campagne vanuit een welhaast religieuze gedrevenheid tegen het Corona-beleid vind ik politiek irrelevant", aldus de voormalige parlementariër. Ook over oud-ambtsgenoot Wybren van Haga is hij weinig positief. "Ik ga niet een Van Haga met applaus bejegenen die beweert dat Rutte dmv dit virus het land in een dwangstaat wil veranderen. Zoiets vind ik populisme."

Baudet kan zich absoluut niet vinden in de verklaring van Hiddema. "Zowel de reden die Theo opgeeft voor zijn besluit, als de wijze waarop hij dat naar buiten bracht, hebben me onthutst. Ons Corona-standpunt is al maanden hetzelfde. We wijzen voortdurend op de feiten: enerzijds het - gelukkig - veel minder schadelijk blijken van het virus, anderzijds de extreme economische, sociale, democratische en rechtsstatelijke schade van de maatregelen (die in veel gevallen bovendien volkomen contraproductief zijn). Ook Theo zelf sprak in de Kamer snoeiharde woorden tegen de ‘1.5-meter-samenleving’ en de Spoedwet. Dus van inhoudelijk verschil van inzicht is bij mijn beste weten echt geen sprake."

"Dat we dit plotse besluit daarbij op deze wijze - met een nachtelijk appje en een vrijwel direct daarop volgend bericht in de media - moesten vernemen, was voor mij net zo lastig te volgen. Zijn opmerking over onze top-50, vol mensen die zich jarenlang voor onze partij hebben ingespannen, en die Theo zelf in veel gevallen ook als naaste collega’s kent, kan ik evenmin plaatsen", zo vult de FVD-leider aan.

Toch sluit Baudet de deur voor Hiddema niet definitief. "Theo zal altijd verbonden blijven met de beginjaren van FVD. In onze gelederen zal hij altijd een warm thuis vinden. Ik ben dankbaar voor alles wat we samen hebben beleefd, voor al zijn wijsheid en humor. Onze deur blijft voor hem altijd op een kier - misschien wel net als de deur van zijn hart."