Perfecte score Schulting op NK shorttrack; Knegt pakt twee uit drie

Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt en Jens van 't Wout hebben zondag in Heerenveen de gouden medailles veroverd bij de NK afstanden shorttrack. Schulting won alle afstanden. Knegt zegevierde op de 1.000 en 500 meter. Op de 1500 meter was er geen medaille, maar ging Jens van 't Wout er met het goud vandoor. 

De 23-jarige Schulting rekende in de A-finale van de 1.000 meter zoals verwacht zonder al te veel problemen af met Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Rianne de Vries werd vijfde, terwijl Yara van Kerkhof eerder op zondag werd uitgeschakeld in de halve finales. Op de 500 meter troefte Schulting Velzeboer (tweede) en De Vries (derde) af.

Op de 1500 meter gaf Schulting vier ronden voor het einde gas en schaatste bij iedereen weg. Velzeboer ging naar huis met het zilver en het brons was er voor Poutsma.    

De mannenfinale op de kilometer was een spannend. Knegt was in de laatste ronde verwikkeld in een fel duel met Itzhak de Laat en de Fries drukte zijn schaats uiteindelijk drie honderdsten eerder over de streep dan zijn ploeggenoot. Friso Emons pakte brons door Sven Roes negen duizendsten voor te blijven. Knegt won vervolgens met overmacht de 500 meter. Hij reed vanaf de start op kop en stond de eerste plaats niet meer af. De Laat en Melle van 't Wout completeerden het podium.

Jens van 't Wout revancheerde zich op de 1500 meter voor de Invitation Cup van vorig weekend. Daar won hij de 1500 meter, maar vergat zijn transponders. Dit kostte hem toen een diskwalificatie. Op de NK Afstanden reed hij een slimme koers door pas in de slotfase naar de koppositie te gaan. Op de streep hield hij De Laat en Sven Roes achter zich. Knegt zakte in de laatste ronde naar de vierde plek.

De NK afstanden staan dit seizoen voor het eerst op het programma. Het toernooi is in het leven geroepen om de shorttrackers toch nog wat wedstrijden te geven; door de coronapandemie zijn alle wereldbekerwedstrijden afgelast. Het gaat dit weekend alleen om afstandszeges. Bij het 'normale' NK shorttrack strijden de schaatsers altijd om de allroundtitel na vier afstanden. Dat toernooi staat gepland in het eerste weekend van januari.