Joe Biden draagt Lloyd Austin voor als minister van Defensie

President Joe Biden zal volgens ingewijden de gepensioneerde viersterrengeneraal van het leger Lloyd J. Austin voordragen als minister van Defensie. Als de Senaat ermee akkoord gaat, zou Austin de eerste zwarte leider van het Pentagon zijn.

Biden koos Austin in plaats van de eigenlijke favoriet, Michele Flournoy, een voormalige hoge ambtenaar van het Pentagon die dan de eerste vrouwelijke minister van Defensie zou zijn geworden. 

Het is ongebruikelijk dat iemand met een militaire loopbaan zo'n prominente functie krijgt bij het Pentagon, er wordt veel waarde gehecht aan het het trekken van een duidelijke scheidslijn tussen de civiele en militaire leiding van het Pentagon. Hoewel veel voormalige ministers van Defensie korte tijd in het leger hebben gediend, zijn er slechts twee - George C. Marshall en James Mattis - die een militaire loopbaan hebben gehad. Marshall is ook minister van Buitenlandse Zaken geweest. Net als Mattis zou Austin een ontheffing van het congres nodig hebben om als minister van Defensie te kunnen aantreden. 

Austin is in 1975 afgestudeerd aan de Amerikaanse militaire academie in West Point en heeft 41 jaar in uniform gediend.

Biden kent Austin van de periode dat de generaal de Amerikaanse en coalitietroepen in Irak leidde, terwijl Biden vice-president was. Austin was in 2008 commandant in Bagdad van het Multinational Corps-Iraq toen Barack Obama tot president werd gekozen, en hij keerde terug om de Amerikaanse troepen te leiden van 2010 tot 2011.