Atlantische orkaanseizoen komt op stoom

Het Atlantische orkaanseizoen lijkt nu echt op stoom te komen. Maar liefst drie systemen krijgen inmiddels de aandacht en mogelijk krijgen ze in de Caraïben, de Mexicaanse Golfregio, de Amerikaanse Zuid- en Oostkust enkele flinke stormen voor de kiezen. 

97L
In de oost Caribische Zee, ten noorden van Venezuela, ligt momenteel Invest 97L. De storm heeft, as we speak, een 80% kans voor verdere ontwikkeling tot tropische storm. Modellen verwachten dat de storm verder westwaarts zal trekken en via Belize en Yucatan de Golf van Mexico zal intrekken. Er zijn modellen die 97L boven Yucatan laten oplossen maar andere modellen zoals ICON en HWRF zien toch een tropische storm voor de zuidkust van de VS rond 24 augustus.

98L
De meeste aandacht gaat momenteel uit naar Invest 98L dat op dit moment 90% kans op verdere ontwikkeling heeft. Dit enorme gebied van onweerswolken ligt nu nog op het midden van de Atlantische Oceaan tussen Afrika en de Caribische Zee maar meerdere modellen laten dit systeem uitgroeien tot een flinke orkaan. 98L zal vermoedelijk noordelijker trekken dan 97L maar een hogedrukgebied op het midden van de Atlantische Oceaan laten 98L vooralsnog tot de VS een westelijke koers houden. De gebruikelijke 'afdraai' richting Europa zit er vooralsnog op lange termijn niet in. Afwachten hoe zich dit zal ontwikkelen. Het noordelijke pad zal 98L via de kleine Antillen, Hispanolia en de Bahama's richting de VS sturen. Het is niet uitgesloten dat dit systeem ook op 24 augustus bij de VS zal liggen, ditmaal dan aan de zuidoostkust. 

Afrika
En dan ligt er nog een enorm wolkencomplex boven de westkust van Afrika dat deze dagen van de kust zal komen en ook dat systeem zal beginnen aan zijn westwaartse trek richting de Caraïben. De komende tijd zal uitwijzen wat dat systeem zal brengen. 

De eerstvolgende namen die de stormen gaan krijgen zullen Laura, Marco en Nana zijn.  Mogelijk dat 97L en 98L later vandaag al opgewaardeerd gaan worden naar Laura en Marco. 

2020 gaat al de boeken in als recordjaar aangezien er dit jaar voor één augustus al negen tropische stormen op de Atlantische oceaan te vinden waren. Een ongekende hoeveelheid. Inmiddels zijn daar sinds 1 augustus al twee nieuwe stormen bijgekomen, Josephine en Kyle dus het totaal staat al op elf. Momenteel zijn alleen de tropische stormen Hanna en Isaias uitgegroeid tot orkaan. Het orkaanseizoen loopt normaliter van juni tot en met oktober maar steeds meer meteorologen pleiten er voor dat ook mei en november meegenomen moeten worden. 

Ook op het forum worden alle stormen nauwlettend van dag tot dag gevolgd dus heb je vragen over bijvoorbeeld de namen of de orkanen zelf neem dan daar ook eens een kijkje!