Van Kooten alweer weg bij Partij voor de Toekomst

Femke Merel van Kooten-Arissen heeft de Partij voor de Toekomst verlaten, het is de derde keer dat ze ergens vertrekt deze kabinetsperiode. Eerder vertrok Van Kooten bij de Partij voor de Dieren en 50PLUS. Volgens de politica werd ze bij de PvdT na de fusie met de Groep Otten buiten alle besluitvorming rond de nieuwe partij gehouden.

"Lang was voor mij onduidelijk hoe de samenwerking tussen de Partij voor de Toekomst en GO eruit zou zien. Henk Krol heeft hierover tegen mij gelogen. Hij beloofde dat wij met zijn tweeën de politieke lijn zouden bepalen, maar nu blijkt dat Otten aan alle touwtjes trekt. Mijn principes gaan niet samen met de zijne en daarom stap ik eruit", zo beklaagt Van Kooten zich in een interview met het Algemeen Dagblad.

Dit is opmerkelijk aangezien Henk Otten al direct aangaf dat de partijorganisatie van zijn partij als het motorblok van fusiepartij Partij voor de Toekomst zou gaan fungeren. Otten zou zelf voorzitter worden en politiek leider Krol zou vice voorzitter worden. "Het geoliede motorblok dat achter het succes van Forum zat, gaan we plakken aan de lijsttrekker Krol van de Partij voor de Toekomst en aan de mensen van de PvdT. Een winnende formatie", zo liet Otten destijds aan NRC-journalist Rik Rutten weten.

Van Kooten vertrok een jaar geleden bij de Partij voor de Dieren en ging alleen verder in de Tweede Kamer. Begin dit jaar werd ze lid van 50PLUS met als doel een plekje op de kieslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Maar bij die partij brak al snel de pleuris uit waarna ze Henk Krol volgde bij zijn vertrek. Samen met Krol richtte ze vervolgens de Partij voor de Toekomst op die enige tijd later fuseerde met de Groep Otten. Volgt u het nog?

GO zocht al enige tijd naar een aansprekend gezicht om de partij vooruit te helpen bij de komende Kamerverkiezingen. Otten maakte als stille kracht achter de successen van Forum voor Democratie veel indruk. Hij was de man die achter Thierry Baudet de partij organisatorisch opbouwde en de politieke strategie streng bewaakte. Met Otten als bestuurder en Baudet al charismatische leider groeide FVD uit tot de grootste partij van het land. Na het vertrek van het Eerste Kamerlid lijkt Forum van relletje naar relletje te rollen en zakte de partij flink in de peilingen. 

Bij de fusie van de splinterpartijen GO en PvdT was dus al meteen duidelijk dat Otten zijn ervaring als organisator zou aanwenden. Schijnbaar heeft Van Kooten het al die tijd toch anders gevoeld. "Afgelopen maandag werd voor mij pas duidelijk hoe de vork echt in de steel zit. Toen ontdekte ik dat de fusie inhoudt dat Groep Otten zijn naam heeft veranderd in Partij voor de Toekomst. Met een extra bestuurder, Henk Krol. Alle afspraken tussen Krol en mij over de partij zijn van tafel geveegd. Ik ben daarover voorgelogen en ik heb daar niets over te zeggen gehad. Tot mijn spijt", zo luidt de toch ietwat opmerkelijke lezing van de politica.

Toch voelt Van Kooten het als verraad als haar duidelijk wordt dat ze al haar invloed op de Partij voor de Toekomst kwijt is. Aanvankelijk denkt ze nog steeds dat Otten alleen is binnengehaald voor het geld.  "Ik wist van niets. Maar toen ik Krol daarna sprak, drukte hij me op het hart: ik ga onze ziel niet verkopen. Het wordt een alliantie, geen fusie."

"Het gaat om geld", zegt Van Kooten over de reden van de samenwerking. "Een campagne kost tonnen. Dat geld heeft Krol niet. De vermogende kennissen van Harry Mens en Henk Otten willen graag een machtsblok steunen: mét een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer. Daarom kwam Krol in beeld."

Aan de vooravond van het reces komt Otten langs bij Van Kooten en Krol om door te nemen hoe de twee moeten stemmen bij de enorme rij moties waarover nog in de Tweede Kamer gestemd moet worden voor de politieke vakantie begint. "Hij bepaalde wat we zouden stemmen. Dat leidde tot discussie. Hij snauwde: ‘Je kan best gelijk hebben, maar het gaat niet om de feiten, het gaat om de beeldvorming’. Ook zei hij dat hij deze discussies ook altijd met Thierry Baudet had, en dat hij daar helemaal klaar mee was."aldus de politica. Volgens haar zou Otten daar ook klip en klaar hebben gesteld hoe de verhoudingen zijn. "Wij zijn het motorblok van de partij en jij bent een blok aan ons been’."

Ook de flirt van Otten met Johan Derksen als mogelijke lijstduwer schiet Van Kooten in het verkeerde keelgat. Nu ze eindelijk door heeft dat ze niets meer te zeggen heeft binnen de partij heeft besloten te vertrekken en gaat ze wederom alleen verder in de Tweede Kamer.

Henk en Femke Merel in betere tijden (WikiCommons/Thijmenvelman)
Henk en Femke Merel in betere tijden (WikiCommons/Thijmenvelman)