Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten

De Partij voor de Toekomst van Henk Krol en GO, de partij rond een aantal uit Forum voor Democratie gestapte politici hebben in de Telegraaf een fusie aangekondigd. Met deze fusie lijkt een partij te ontstaan met perspectief maar ook eentje waar mogelijke conflicten op de loer liggen. Als alle politici van de bestaande groepen zich aansluiten bij de vernieuwde PvdT dan ontstaat een volwaardige partij met zetels op alle niveaus.

In de Telegraaf vertelt Henk Otten, de drijvende kracht van GO, dat de fusie er is gekomen omdat de kiezer niet zit te wachten op nog meer splinterpartijen. Otten vertelde aan de NOS te mikken op tien zetels. Of dat reeël is, is moeilijk te zeggen. De vernieuwde PvdT lijkt echter wel een partij met veel potentie.

Otten staat bekend als het motorblok van Forum voor Democratie. Hij zorgde er voor dat FVD uitgroeide tot een geoliede machine met Thierry Baudet als aansprekend gezicht. Otten zag het ook als zijn taak de partij rond Baudet op koers te houden politiek gezien en niet te ver af te laten glijden richting de uiterst rechtse flank van de politiek. Na onenigheid in het bestuur verliet Otten de partij en sindsdien lijkt Forum verder opgeschoven naar rechts en werd het nooit meer rustig rond de partij van Baudet. In het kielzog van Otten vertrokken meer politici bij FVD. GO heeft inmiddels twee Eerste Kamerleden, een Europarlementariër en diverse Provinciale Statenleden, allen ex-FVD.

Krol verliet eerder dit jaar na een ware soap 50PLUS en samen met eerder uit de Partij voor de Dieren gestapte Femke Merel Van Kooten-Arissen richtte hij de Partij voor de Toekomst op. Inmiddels hebben diverse gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten de overstap gemaakt van 50PLUS naar de partij van Krol.

Als alle aangesloten politici van beide partijen meegaan in de fusie dan ontstaat een partij die in beide Kamers, het Europees Parlement, vier provincies en twee gemeenteraden vertegenwoordigd is, iets wat onmiskenbaar een stevige basis biedt. "Het geoliede motorblok dat achter het succes van Forum zat, gaan we plakken aan de lijsttrekker Krol van de Partij voor de Toekomst en aan de mensen van de PvdT. Een winnende formatie", zo liet Otten weten aan NRC-journalist Rik Rutten.

Het idee van de fusie ontstond aan tafel bij Harry Mens die een verbond tussen beide partijen voorstelde. De vernieuwde PvdT kan mogelijk een interessant toevluchtsoord zijn voor diverse ontevreden politici van FVD. Binnen Forum rommelt het al geruime tijd en in diverse provincies zouden diverse Statenleden een vertrek overwegen.

Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten (WikiCommons/Thijmenvelman)
Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten (WikiCommons/Thijmenvelman)