SP'er sluit zich aan bij partij Krol

De Partij voor de Toekomst begint een bijzonder allegaartje te worden van politieke stromingen. Voormalig VVD'er en 50PLUS-voorman Henk Krol en ex-Partij voor de Dieren Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen vormden al een bijzondere combinatie bij de start van de partij en nu heeft zich ook iemand van de SP bij de PvdT aangesloten. Het Woerdense raadslid Wilma de Mooij heeft vandaag bekendgemaakt dat ze partij verlaat en zich aansluit bij de gloednieuwe partij die alles anders gaat doen.

"De afgelopen tijd vroeg ik me af: hoe gaat het met de SP in Woerden? Ik draag de partij een warm hart toe en heb er jarenlang hard voor gewerkt, maar de SP is wel een activistische partij met een statuut waarin staat dat er een kerngroep is van leden die actief zijn in de samenleving. Daar voldoet de afdeling in Woerden niet aan. Er is geen activisme", zo legde De Mooij uit aan RTV Utrecht.

"Ik heb me toen afgevraagd: kan ik de afdeling nieuw leven in blazen? Ik kwam tot de conclusie dat dat niet ging lukken. Vervolgens kreeg ik gewetensnood: waar sta ik voor? Ik voelde dat het niet meer klopte. Er waren ook al actieve leden vertrokken. Ik had bovendien hulp aan de partij gevraagd, maar dat was niet gelukt. Je staat er dan alleen voor", aldus het kersverste Partij van de Toekomst-lid.

Gisteravond werd de knoop in een overleg met andere lokale SP-leden doorgehakt. "Toen kwam unaniem het besluit om de SP-afdeling in Woerden op te heffen. Ik heb toen niet gezegd over te stappen naar de Partij voor de Toekomst, maar wel dat ik met andere partijen in gesprek zou gaan. De leden begrepen mijn keuze en wensten me veel succes."

Zoals zoveel nieuwe partij belooft Krol een nieuw soort politiek waarop kiezers meer invloed hebben en dat sprak De Mooij aan. "Ik hoorde en las over zijn nieuwe partij en dat maakte me geïnteresseerd. De manier waarop zij met democratie omgaan, sprak mij aan, zoals de referenda."

Je zou verwachten dat ze politiek wat van koers zal verschuiven nu ze bij een voormalig VVD'er in de partij komt, maar niets is minder waar. "Ik deel de maatschappelijke analyse van de SP en ik ben een socialist, dus dat gedachtengoed neem ik natuurlijk mee. Alleen zal het minder activistisch zijn denk ik. De Partij voor de Toekomst heeft een 10 beginselpuntenplan en daar sta ik 100 procent achter. Daar ga ik ook voor staan. Ik vind ook dat ik de kiezer in de ogen kan blijven aankijken, want ik blijf staan waarvoor ik stond."

De Mooi vindt zichzelf geen zetelrover zo maakt ze duidelijk aan RTV Utrecht. "Ik heb ervoor getekend mijn zetel op te geven als ik niet meer door zou gaan. Maar dat was nog in de situatie dat we als afdeling aan het statuut voldeden. De situatie is nu heel anders."

SP'er sluit zich aan bij partij Krol (WikiCommons/Thijmenvelman)
SP'er sluit zich aan bij partij Krol (WikiCommons/Thijmenvelman)