Eerste coronavirusbesmetting in Nederland

Tijdens de special over het coronavirus van de NOS heeft Minister van Volksgezondheid Bruno Bruins zojuist bekend gemaakt dat de eerste besmetting met het virus in Nederland is vastgesteld. Het zou gaan om een patiënt in het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg.

Volgens het RIVM is de patiënt recentelijk terug gekomen uit regio Lombardije in Italië. De patiënt zit in isolatie. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst brengt contacten van deze patiënt in kaart door middel van contactonderzoek.

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD  en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënt.

Deze personen (die contacten worden genoemd) worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.