Wakker Dier: 'AH kip nog altijd slechter af dan Jumbo kip'; Albert Heijn reageert

Wakker Dier herhaalt de radiocommercial die consumenten laat weten dat de AH kip een slechter leven heeft dan de standaardkip van Jumbo. Deze kippen krijgen bij Jumbo meer ruimte. “Jumbo doet wat volgens Albert Heijn niet mogelijk is,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Wij vragen ons af waarom AH nog steeds geen leiderschap toont.”

De dierenwelzijnsorganisatie roept de consument sinds vorige zomer op de AH kip niet meer te kopen. Wakker Dier voerde campagne met ‘skip de AH kip’ spotjes op radio en televisie en volgde AH bezorgauto’s met een billboardwagen. Begin februari honoreerde de Reclamecodecommissie een klacht van Wakker Dier. De RCC beoordeelde de AH-claims over een “vitaler ras” met “meer ruimte’ als oneerlijk en misleidend.

Slechtste eisen
Het overgrote deel van de kipproducten in de supermarkten voldoet nog niet aan het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarktketen zijn eigen welzijnseisen. Jumbo stelt de beste eisen, Albert Heijn de slechtste. De Jumbokip leeft met 13,5 per vierkante meter; de AH kip met zestien kippen per vierkante meter - in een overvolle stal en zónder daglicht. Ook groeien de kippen bij Jumbo langzamer en krijgen zij wél daglicht.

Wetenschap
Kippen leven normaal gesproken in kleine groepen met een strikte hiërarchie (pikorde). De groeisnelheid en de bezettingsdichtheid in de stal zijn – samen met afleidingsmateriaal – door de Wageningen Universiteit bestempeld als belangrijke factoren die het welzijn van kip bepalen. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat de dichtheid die Albert Heijn hanteert, schadelijk is,” zegt Hilhorst. De kippen worden beperkt in hun beweging, gaan over elkaar heen lopen en verwonden elkaar.

Beter Leven
Wakker Dier streeft naar één ster van het Beter Leven keurmerk als ondergrens. Het onafhankelijke keurmerk is niet alleen beter voor de kippen, maar ook voor de consument. Het zorgt ervoor dat de consument weet wat hij koopt. Bij één ster leven de kippen met twaalf per vierkante meter. “Albert Heijn kan leiderschap tonen door over te schakelen naar minimaal één ster voor alle kipproducten,” zegt Hilhorst.

Reactie Albert Heijn

Gevraagd naar een reactie laat een woordvoerder het volgende weten aan FOK! : "Wakker Dier blijft maar roepen dat onze AH Kip geen goede leefomstandigheden zou hebben. Het is jammer dat ze dat blijven zeggen, want onze pluimveehouders én Albert Heijn voelen de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. In de kippenstallen ligt strooisel en kunnen de kippen vrij rondlopen. De kippen pikken veertjes van de grond, drinken water uit druppelaars en pikken in de voerbak met graan, meel en kruimels.

We willen dat iedereen met een gerust hart kan genieten van de lekkerste producten bij Albert Heijn. Daarom voelen we onze verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en zetten we - samen met onze leveranciers - continu verbeterstappen. Dat heeft in onze verschillende ketens inmiddels tot aanzienlijke verbeteringen geleid en hebben we inmiddels verschillende categorieën vlees en kip met én zonder Beter Leven Keurmerk (BLK) in het assortiment. Zo verkopen we het meeste biologische vlees en scharrelvlees van Nederland.

Zo kun je bij Albert Heijn verschillende soorten kip krijgen. Omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor dierenwelzijn en duurzaamheid kan je bij ons van de kipproducten die het meest verkocht worden een scharrel- en biologisch alternatief in het assortiment vinden. Inmiddels is dit al een kwart van ons aanbod en dit maakt ons de grootste scharrel- en biologische slager/poelier van Nederland.

Begin 2016 zijn we voor onze 'reguliere' kip overgestapt op een ander kippenras. Dit ras groeit langzamer en is sterker en vitaler. Samen met onze pluimveehouders werken we aan de leefomstandigheden van de kippen. Daarbij gaan we verder dan wet- en regelgeving en zoeken we de juiste balans tussen diervriendelijkheid en milieu-effecten. We baseren onze stappen op de wetenschappelijk relevante welzijnscriteria voor kippen en werken samen met onze ketenpartner en de Wageningen Universiteit.

Zo hebben we in 2019 de volgende verbeterstappen gezet:

• We hebben het gebruik van antibiotica nog verder verlaagd, waardoor ruim 93% van de kippen van onze boeren antibiotica vrij zijn. Antibiotica wordt alleen gebruikt als niet behandelen zal leiden tot vermindering van dierenwelzijn.

• Early feeding: het aantal boerderijen dat de kuikens direct voer en water geeft na de geboorte (dus niet pas na 36 uur als alle eieren zijn uitgekomen) is inmiddels 50% en neemt voortdurend in aantal toe. Bij ons eigen merk scharrelkuikens geldt dit al voor 100% van onze boerderijen."