Een basisinkomen voor iedereen, ja of nee?

Gisteren vonden er wereldwijd demonstraties plaats voor een basisinkomen. Zo ook in Amsterdam, waar circa 80 tot 100 mensen aanwezig waren. Tegelijkertijd protesteerde er een grote groep Chilenen tegen het bewind van de Chileense president Piñera. 'De tanks die door de straten rijden, het militaire geweld tegen ongewapende burgers, het instellen van de avondklok, gecontroleerde media: alles wijst erop dat de tijden van dictatuur van Pinochet (1973-1990) terug van weggeweest zijn.'

Dat laatste protest was behoorlijk overheersend, waardoor de toespraken van de demonstratie voor het basisinkomen nauwelijks te verstaan waren. Aan het woord kwamen Willem Banning (Bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden), Kathy Olivia van Tergouw (comité DonutDDay.nl), Sander Strootman (woordvoerder Gele Hesjes), Guy Standing (Co- Oprichter Basic Income Earth Network), Brigitta Scheepsma (Voortrekker Basisinkomen Fryslan), Arjan Gelder (over positie ZZP'ers) en Alexander de Roo (Voorzitter Vereniging Basisinkomen).

Het idee achter een basisinkomen voor iedereen is dat men de regie over het eigen leven weer terugkrijgt. Volgens de website basisinkomen.nl zijn de voordelen legio; een basisinkomen wereldwijd zou de druk op de arbeidsmarkt verminderen, er zou geen grond meer zijn voor economische migratie en in ontwikkelingslanden zou er geen roofbouw op de natuur meer gepleegd hoeven te worden. Een basisinkomen zou dus ook goed voor het klimaat zijn.

Een kleine impressie van de sfeer op de Dam gisteren vind je in de video hieronder. De vraag is natuurlijk: zou een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen dé oplossing zijn, of juist niet?