Celstraffen voor omkoping voormalig politiecommissaris

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 58-jarige man uit Ittervoort tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij zich als commissaris van de politie heeft laten omkopen. Daarnaast wordt hij veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Een 53-jarige man uit Leimuiden is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het omkopen van deze voormalig politiecommissaris en voor valsheid in geschrifte.

Fêteren
De voormalig commissaris heeft zich volgens de rechtbank jarenlang laten fêteren door meerdere reizen, verblijven en aandelen van een bedrijf aan te nemen. De kosten werden steeds betaald door de (bedrijven van de) 53-jarige medeverdachte, die als ondernemer belang had bij de verkoop van zijn producten en de politiecommissaris daar met zijn functie goed voor kon gebruiken.

Onaanvaardbaar
De rechtbank acht het zeer kwalijk dat de man zich, terwijl hij hoog in rang stond binnen de politieorganisatie, liet lenen voor deze omkoping: “Ieder ambtelijk handelen dient vrij dient te blijven van welke geldelijke beïnvloeding dan ook. Het aannemen van dure reizen naar raceweekenden, Canada en verblijven in een chateau in Frankrijk van iemand met wie (ook) een zakelijke relatie bestaat, is volstrekt onaanvaardbaar, zeker als commissaris van politie”, aldus de rechtbank.

Gevangenisstraf
Gelet op de ernst van de feiten en in het bijzonder de omstandigheid dat verdachte bewust het integriteitsonderzoek heeft gefrustreerd om de omkoping te verdoezelen, is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden volstaan met een lichtere sanctie, zoals door de officier van justitie geëist, dan gevangenisstraf. De rechtbank acht een gevangenisstraf voor de duur van 12 maanden passend en geboden. Van deze gevangenisstraf is de helft voorwaardelijk om verdachte van nieuwe strafbare feiten te weerhouden. Daarnaast moet hij een bedrag van € 5.644,75 betalen aan de Staat vanwege het verkregen voordeel.

Medeverdachte
Ook voor de 53-jarige medeverdachte vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend en geboden. Het is weliswaar in (delen van) het bedrijfsleven niet ongebruikelijk om potentiële zakenpartners en klanten te fêteren. Het, al dan niet in privé, aanbieden aan een commissaris van politie van dure reizen en verblijven is echter onaanvaardbaar. Bovendien hebben verdachte en medeverdachte ook nog een factuur en rekeningafschrift vervalst en, nota bene binnen een integriteitsonderzoek, gebruikt. Hoewel de verdenking tegen de verdachte (corruptie) niet kan bestaan zonder de omkoping door de medeverdachte, is de rechtbank van oordeel dat het handelen van de voormalig politiecommissaris kwalijker is dan dat van de ondernemer. Slechts om die reden is de straf lager dan de aan de voormalige politiecommissaris opgelegde straf, namelijk 8 maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk.