Bits of Freedom organiseert Godwinlezing - Winactie!
Godwinlezing (Foto: Bits Of Freedom )
Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwinlezing die Bits of Freedom samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseren. Dit jaar spreekt mensenrechtenjurist Nani Jansen Reventlow over hoe je in het digitale tijdperk via de rechtszaal op kunt komen voor mensenrechten.
Nani Jansen Reventlow is directeur van het Digital Freedom Fund (DFF). Dit fonds ondersteunt organisaties die via slimme rechtszaken onze digitale rechten verdedigen. Nani heeft als doorgewinterde advocate een aantal baanbrekende rechtszaken gewonnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting, doceert rechten aan de Columbia Law School en is adviseur van de Cyberlaw Clinic aan Harvard. Daarmee heeft ze een uniek perspectief op de manier waarop je mensenrechten via de rechtszaal kunt beschermen.
Waar komen onze mensenrechten eigenlijk vandaan en welke functie hebben ze? Hebben we in dit digitale tijdperk een nieuw setje mensenrechten nodig of kunnen de oude nog een tijdje mee? Wat voor successen zijn er op het gebied van privacy in de rechtszaal eigenlijk behaald? Bij het beantwoorden van die vragen zal Nani Jansen Reventlow zeker een duik nemen in de geschiedenis. Niet omdat de geschiedenis zich op identieke wijze herhaalt, wel omdat er belangrijke lessen uit te trekken zijn.
De Godwinlezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin’ die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.
Zesde keer
Dit is de zesde keer dat Bits of Freedom de Godwinlezing organiseert. De eerste editie deden ze zelf. Ze legden het verband tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister. In 2015 maakte Cory Doctorow een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi.
Daarna vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding ons nou eigenlijk heeft opgeleverd. In 2017 sprak schrijver Maxim Februari over het morele karakter van data. Vorig jaar sprak hoogleraar wetenschapsantropologie Amade M'charek over de manier waarop genetica ingezet wordt als identiteitsmachine en maakte ze de analogie naar hoe we ook op het internet steeds vaker tot data gereduceerd worden.
*WINACTIE*
FOK! Mag van Bits Of Freedom twee vrijkaartjes weggeven voor deze avond! Laat in een reactie weten waarom jij naar de lezing zou moeten gaan. De meest originele reactie is goed voor gratis toegang tot de Godwinlezing voor twee personen! De winnaar wordt zaterdagavond om 20:02 uur gekozen.
Praktische informatie:
Datum: 5 mei 2019
Plaats: Het Planetarium van ARTIS (routebeschrijving)
Programma:
20:00: Inloop met welkomstdrankje in het Planetariumcafé
20:30: Start van het lezingprogramma met Nani Jansen Reventlow
21:45: Einde van het programma
Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief welkomstdrankje