Lutsenko valt twee keer, maar wint toch etappe in Tirreno-Adriatico

Alexey Lutsenko heeft de vierde rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Da Kazachs kampioen van Astana werd na een solo van 35 kilometer in de slotkilometer teruggepakt door Primo¸ Roglič, Adam Yates en Jakob Fuglsang, maar won alsnog de sprint. Yates blijft aan leiding van het klassement.

Vandaag stond de eerste van de twee zware ritten op het programma in de Italiaanse rittenkoers. In de finale werden verschillende steile hellingen aangedaan en dat zou voor grote verschillen zorgen.

In de het eerste deel van de etappe werd er nog vooral over vlakke wegen gereden en daar ontstond er een kopgroep van tien renners die meer dan negen minuten voorsprong nam. Het was wachten op een ploeg die de achtervolging ging leiden en met nog honderd kilometer nam Jumbo-Visma, Astana en Lotto Soudal de kop in het peloton.

Het ging zo snel in het peloton dat de voorsprong van de kopgroep met nog vijftig kilometer nog maar twee minuten was. Op kop reed op dat moment Jumbo-Visma maar binnen tien seconden kwamen Tony Martin en Laurens De Plus ten val en nam Astana als enige ploeg de koers in handen.

De kopgroep werd al snel teruggepakt en op veertig kilometer op de steile helling van Monteguiduccio versnelde Fuglsang. De Deen zorgde meteen voor grote verschillen in het peloton en alleen Roglič, Yates, Lutsenko, Tom Dumoulin, Davide Formolo, Tiesj Benoot, Julian Alaphilippe en Davide Formolo konden volgen. Het negental had een mooi gaatje te pakken, maar na een versnelling van Lutsenko was er geen samenwerking tussen de renners, waardoor Lutsenko een voorsprong van halve minuut cadeau kreeg. De eerste achtervolgers kwamen niet goed overeen en bij aanvang van de plaatselijke ronde, in totaal twee keer met daarin de steile helling van Muro dei Cappuccini, kwam het peloton aansluiten. Het verschil met Lutsenko was op dat moment nog steeds een halve minuut.

Op de eerste klim van de Muro dei Cappuccini was het in het peloton vooral wachten op een versnelling, maar de klassementsmannen wilde wachten op de laatste beklimming. Dat betekende dat Lutsenko uit kon lopen tot een minuut ondanks een val in de afdaling. Robert Gesink, in dienst van Roglič, moest de schade beperken tot de volgende klim en reed er vijftien seconden vanaf. Daarna was het de buurt aan Roglič. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma voerde het tempo omhoog en alleen Yates en Fuglsang konden volgen. Op de top was verschil tussen Lutsenko en het groepje Roglič gezakt tot vijftien seconden.

In de technische afdaling hield Lutsenko stand, maar nadat de afdaling voorbij was en nog twee kilometer te fietsen was kwam de Kazach opnieuw ten val. Hij werd ingerekend door de drie achtervolgers, waarna een sprint de beslissing moest brengen. Roglič bleef maar op kop rijden, om het verschil te behouden met de groep van Dumoulin en Poels. Dat zorgde ervoor dat de Sloveen op kop begon aan de sprint met in het wiel Lutsenko. De Kazach van Astana profiteerde daar optimaal van en pakte zo zijn zege ondanks zijn twee valpartijen in de laatste vijftien kilometer.

In het klassement blijft Yates leider. De renner van Mitchelton-Scott blijft aan de leiding staan van het klassement en heeft daarin een voorsprong van zeven seconden op Roglič. Dumoulin verloor wat tijd in de etappe en staat nu derde in het algemeen klassement op vijftig seconden van Yates.