Heemskerk en Kromowidjojo overtuigend door op WK

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou hebben Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo ook zaterdagochtend weer kunnen overtuigen. Beiden plaatsten zich relatief simpel voor de halve finales op de 50 meter vrije slag.

Regerend en drievoudig wereldkampioene Kromowidjojo tikte aan na 24,07 seconden. Dat was goed voor de vijfde plek, achter onder meer Heemskerk: zij tikte aan na 23,90 seconden en liet daarmee de snelste tijd noteren in de series. Alleen de Russin Mariia Kameneva (23,93) en de Australische Holly Barratt (23,94) bleven ook onder de 24 seconden.

Op de 50m schoolslag bij de mannen plaatste Ties Elzerman zich voor de halve eindstrijd. Zijn 26,56 seconden was goed voor de vijftiende plek en veel scheelde het niet: 0,02 seconden langzamer en hij was buiten de boot gevallen. Dat overkwam Arno Kamminga wel: met 26,70 kwam hij tot de twintigste tijd en werd hij uitgeschakeld.

Jesse Puts haalde het na het kwijtraken van zijn wereldtitel op de 50m vrij maar net in de series van de 100m vrije slag. Met 47,23 seconden noteerde hij de zestiende tijd, precies genoeg om een ronde verder te mogen. Stan Pijnenburg moest met 47,67 genoegen nemen met de 26e plek en is klaar.

Op de 100m vlinderslag bij de vrouwen mag Kim Busch nog een keer in actie komen. Met 57,76 seconden zwom ze een nieuw persoonlijk record en was ze goed voor de veertiende tijd, waardoor Busch zaterdagmiddag in de halve finales mag zwemmen.

De finalesessie gaat zaterdag wederom om 12.00 uur van start en is ook nu weer live te zien op de site van de NOS.