Silverstone na 2019 mogelijk van kalender

Silverstone zou na het komende Formule 1-seizoen zomaar van de kalender kunnen verdwijnen. Dit heeft commercieel directeur Sean Bratches in een nieuwsbrief van de koningsklasse van de autosport laten weten.

Op dit moment onderhandelen de Formule 1 en Silverstone over een nieuwe verbintenis, aangezien de huidige deal volgend jaar afloopt. Vorig jaar maakten de organisatoren al bekend om gebruik te maken van een clausule, waardoor het mogelijk werd om de verbintenis na 2019 op te zeggen. Het huidige contract is nog uit de tijd van Bernie Ecclestone en liep aanvankelijk tot 2026.

Liberty Media zou graag meer exotische straatraces op de kalender brengen. Zo wordt onder meer in de straten van Hanoi vanaf 2020 een nieuwe race georganiseerd. Men wil echter ook historische banen zoals Spa, Monza en Silverstone behouden. "We bekijken het op drie manieren", aldus Bratches. "Ten eerste willen we de races met historie bewaren. Ze zijn heel belangrijk voor de F1 en voor de fans. Dan praat ik over de Silverstones, de Spas en de Monzas van deze wereld. Dan hebben we een stel stratenraces zoals Melbourne, Montreal en Mexico City. Het derde segment zijn circuits die op maat zijn gebouwd zoals Shanghai, Austin en Bahrein. We kijken naar verdere stratenraces en Vietnam is de volgende stap in die visie."

Toch waarschuwt Bratches in de nieuwsbrief dat de Grote Prijs van Engeland ook elders verreden kan worden. "We zijn een merk van 68 jaar oud, maar we zijn dynamisch", schrijft hij. "In deze sport is er niets dat niet kan veranderen. Silverstone was de eerste Grand Prix, maar we hebben in die 68 jaar niet altijd op Silverstone geracet. Er waren ook races op Brands Hatch en andere circuits. We hechten belang aan bepaalde historische races, maar we zijn ook een business en een beursgenoteerd bedrijf. We proberen wat het beste is voor de fans te koppelen aan het runnen van een succesvolle business."

Silverstone is op dit moment het enige Britse circuit, dat een Formule 1-circus kan ontvangen. Banen als Donington en Brands Hatch zouden een enorme opknapbeurt moeten krijgen. Daarnaast lonkt ook een race door de straten van Londen. Dit wordt dus ongetwijfeld vervolgd.