Korporaal komt om bij zwembadtraining commando-opleiding

Afgelopen donderdag is tijdens een training in een zwembad in Roosendaal de korporaal Mark Ruben om het leven gekomen. 

Ruben was een ervaren militair van het 44e pantserinfanteriebataljon. Hij wilde de overstap maken naar de elitetroepen van het KCT (Korps Commandotroepen), daarvoor volgde hij de opleiding tot commando. 

Onderdeel van die opleiding is het in een stressvolle situatie brengen van kandidaten in het water. De test vond 's nachts plaats, wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat Ruben onwel werd. Hij werd daarna terplekke behandeld door medisch personeel van defensie en later door het personeel van de opgeroepen traumahelikopter. Hij werd overgebracht naar het Erasmus MC, waar hij is overleden aan complicaties van het voorval.

Er lopen op dit moment meerdere onderzoeken naar het voorval. Volgens Michael Ruperti, advocaat gespecialiseerd in militaire zaken, is dat van de Koninklijke Marechaussee het belangrijkst. Die stelt vast of er sprake is van een onnatuurlijke dood en daarna of er sprake is van strafbaar handelen. "Met name nabestaanden, maar ook de collega’s ter plaatse willen duidelijkheid over wat er nu precies is gebeurd”, zegt Ruperti over het belang van het KMar-onderzoek. "Een oordeel over mogelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen moet alleen niet te lang duren.”

Ook de nieuwe interne onderzoeksdienst van defensie, de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD), doet onderzoek. Volgens een woordvoerder van die dienst gaat het vooralsnog om een verkennend onderzoek. Op basis daarvan wordt bepaald of een volledig onderzoek noodzakelijk is. De onderzoeksraad voor de veiligheid doet vooralsnog geen onderzoek. 

Korporaal Mark Ruben (Bron: Ministerie van Defensie)
Korporaal Mark Ruben (Bron: Ministerie van Defensie)