'Polen moet kappen met kappen oerbos'

Polen moet stoppen met het kappen van bomen in het woud van Bialowiesk. Het laatste oerbos van Europa maakt deel uit van een door de EU beschermd natuurgebied. Het Poolse bosbeheer leidt "onvermijdelijk tot een aantasting van de voortplantingsplaatsen van beschermde soorten".

Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een zaak die de Europese Commissie tegen de Poolse regering aanspande wegens "grootschalige en onherstelbare" kapactiviteiten in het gebied. De rechters van het hof moeten nog uitspraak doen, maar ze volgen vaak de opinie van de hoge adviseur.

Volgens de advocaat-generaal verzuimen de Polen voor het behoud van het natuurgebied te zorgen. Een deel van het bos is verloren gegaan. Hij wijst ook het argument af dat de houtkap noodzakelijk is omdat de letterzetter, een kever die vooral sparren aantast, zich ongekend verspreidt.

De Poolse milieuminister heeft in een reactie laten weten dat de regering zich zal houden aan de definitieve uitspraak. Die kan overigens nog enkele maanden op zich laten wachten.

'Polen moet stoppen met kappen oerbos'
'Polen moet kappen met kappen oerbos' (Foto: ANP)