Stunt curlingmannen op EK

De Nederlandse curlingmannen hebben in de groepsfase van de EK voor een verrassing gezorgd. In het Zwitserse Sankt Gallen was Oranje met 9-5 te sterk voor titelverdediger Zweden. De Zweedse ploeg had de eerste vier wedstrijden gewonnen.

Nederland, met skip Jaap van Dorp, nam in het eerste end al een 2-0 voorsprong. De Zweden kwamen nog wel terug in het volgende end, maar daarna kwam Oranje weer op voorsprong met 4-2 en gaven de voorsprong niet meer weg tegen de vice-wereldkampioen. Eerder op de dag was Oranje ook al te sterk voor Oostenrijk met 8-3.

Oranje versloeg eerder Slowakije op het EK (12-1), maar verloor van de Zwitserland (3-8) en Noorwegen (3-6). Nederland staat na vijf wedstrijden op een gedeelde vijfde plaats samen met Duitsland. Dinsdag speelt Nederland tegen Duitsland en Rusland. Een plek bij de eerste zeven (van tien) in het klassement is voldoende voor plaatsing van het WK Las Vegas. 

Het EK in Sankt Gallen duurt tot en met komend weekeinde. Een week later wacht het OKT in Tsjechië waar Oranje een startbewijs voor de Winterspelen in februari in Zuid-Korea wil afdwingen.

Tussenstand na 5 wedstrijden:

1. Zwitserland 5-0

2. Noorwegen 4-1

2. Schotland 4-1

2. Zweden 4-1

5. Duitsland 3-2

5. Nederland 3-2

7. Italië 1-4

7. Rusland 1-4

9. Oostenrijk 0-5

9. Slowakije 0-5