'Politie discrimineert met verbod hoofddoek'
De politie discrimineert een agente door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen in combinatie met het uniform. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door een politiemedewerkster in Rotterdam die van mening was dat 'uniform' helemaal niet 'uniform' betekent.
De vrouw wil vanwege haar persoonlijke geloofsovertuiging ook tijdens haar werk een hoofddoek dragen om aan iedereen te laten zien wat haar geloofdovertuiging is. De politie staat dat niet toe, omdat de organisatie neutraal is en dat ook moet uitstralen. De betrokken medewerkster vindt dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst
Het college vindt de uniforme gezagsuitstraling en de eigen veiligheid van de politieambtenaar op zich zwaarwegende belangen vanuit de politie, maar is er in dit geval niet van overtuigd dat die van toepassing zijn op de betrokkene, zoals wel vaker wordt besloten zodra het om de islam gaat.
De moslima werkt op de afdeling intake & service en heeft daar niet veel contact met burgers. Ze beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en mag aangiften opnemen via een video-verbinding. Ze mag dat doen in burgerkleding, met een hoofddoek. Haar collega's doen dit werk echter in een uniform. De vrouw wil dat ook, maar het korps staat dát niet toe.
De vrouw wilde een principiële uitspraak van het College zodat ook andere vrouwelijke agenten hier wat aan hebben die een hoofddoek willen dragen. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de politie zelf aangeeft dat ze meer diversiteit in de gelederen wil.
De uitspraken van het College zijn gelukkig niet bindend.
'Politie discrimineert met verbod hoofddoek' (Foto: ANP)