F1: Verstappen wint Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlandse Formule 1-coureur kende een uitstekende start en leidde van start tot finish. Ruim achter de Red Bull kwamen Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen als tweede en derde over de finish. Titelrivalen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton raakten elkaar, waarbij ze ver terugvielen. Hamilton pakte de voor de vierde maal de wereldtitel omdat door de resultaten van vandaag Vettel hem niet meer kan achterhalen.

De start op Circuito Hermanos Rodriguez beloofde een spannende te zijn met Vettel op poleposition, voor Verstappen en Hamilton. De drie kemphanen kenden een goede start met Vettel die in de lange run naar de eerste bocht de lucht brak voor de rest. Verstappen dook in het kielzog van de Ferrari en ging in de eerste bocht langs de buitenzijde van de Duitser. De Nederlander had hierdoor in bocht tweede binnenbocht, waardoor Vettel iets uit moest wijken. Hamilton greep zijn kans door Vettel te passeren. De Ferrari gleed daarna tegen de Mercedes aan, waardoor Hamilton een lekke band opliep en Vettel veel schade aan zijn voorvleugel had.

Het zorgde ervoor dat de titelrivalen moesten pitten en als voorlaatste en laatste de race aan moesten vangen. Ver daarvoor reed inmiddels Daniel Ricciardo die na het vervangen van enkele motoronderdelen als zestiende moest starten. De Australiër kende een goed vertrek en reed na een rondje al op plek tien.

Verstappen trok meteen een gat met Bottas, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg en Sergio Perez die profiteerden van de chaos vooraan. Voor Ricciardo zat de race er na zes ronden al op door problemen met de MGU-H van zijn Red Bull. De Australiër had toen al flink veel coureurs ingehaald. Vettel moest ook een inhaalrace rijden en ging langzaam maar zeker door het veld.

Terwijl her en der al coureurs stopten ging Verstappen nog steeds supersnel op zijn ultrazachte banden rond en na iets meer dan 20 van de 71 ronden zette hij Hamilton al op een ronde achterstand. De Brit reed met een beschadigde auto rond, maar kon later in de race alsnog langzaam naar voren komen.

Voor Verstappen was er van achteren totaal geen druk en de Nederlander kon halverwege de race onder de virtuele safety car zijn eerste en enige stop maken nadat Brendon Hartley zijn brandende Toro Rosso aan de kant moest zetten. Van deze situatie profiteerden met name Räikkönen (derde) en Lance Stroll (vijfde) die zo zich mooi (deels) voor de al vroeg gestopte Force India's konden wurmen. Vettel was ondertussen ook de top tien binnen gekomen en wisselde zijn zachte voor ultrazachte banden in.

Verstappen reed na de stop hard weg bij Bottas en moest enkele malen verteld worden het rustiger aan te doen. Bottas had op zijn beurt weinig te duchten van Räikkönen die op zijn beurt ver weg reed bij Ocon. De Fransman had een kleine voorsprong op Stroll, Perez en Vettel die via een lange serie snelle rondes het gat dichtreed en zelfs nog naar plaats vier wist te rijden.

Na 71 ronden werd Verstappen dan ook als eerste afgevlagd, waardoor de Nederlander zijn derde zege in de Formule 1 en zijn tweede van dit seizoen boekte. Hij is ook de jongste coureur ooit die een race van start tot finish geleid heeft. Bottas werd op bijna twintig seconden tweede, voor Räikkönen die al bijna een minuut toe moest geven.

Op plek vier was Vettel de laatste die niet op een ronde gezet was. Ocon pakte plek vijf, voor Stroll, Perez en Magnussen die met de Haas goede punten pakte. Hamilton was na een fraai gevecht met Fernando Alonso nog opgeklommen naar plek negen en kon na de streep zijn vierde titel vieren. Alonso pakte met de McLaren het laatste punt mee.

Verstappen wint Grand Prix van Mexico (Foto: Pro Shots/Action Images)
Verstappen wint Grand Prix van Mexico (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:36:26.550
2 Valtteri Bottas Mercedes +19.678
3 Kimi Räikkönen Ferrari +54.007
4 Sebastian Vettel Ferrari +1:10.078
5 Esteban Ocon Force India +1 ronde
6 Lance Stroll Williams +1 ronde
7 Sergio Perez Force India +1 ronde
8 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
9 Lewis Hamilton Mercedes +1 ronde
10 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
11 Felipe Massa Williams +1 ronde
12 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
13 Pierre Gasly Toro Rosso +1 ronde
14 Pascal Wehrlein Sauber +2 ronden
15 Romain Grosjean Haas +2 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Renault +12 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +16 ronden
DNF Brendon Hartley Toro Rosso +41 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +47 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +66 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 333
2 Sebastian Vettel Ferrari 277
3 Valtteri Bottas Mercedes 262
4 Daniel Ricciardo Red Bull 192
5 Kimi Räikkönen Ferrari 178
6 Max Verstappen Red Bull 148
7 Sergio Perez Force India 92
8 Esteban Ocon Force India 83
9 Carlos Sainz Jr. Renault 54
10 Lance Stroll Williams 40
11 Felipe Massa Williams 36
12 Nico Hülkenberg Renault 34
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Kevin Magnussen Haas 19
15 Stoffel Vandoorne McLaren 13
16 Fernando Alonso McLaren 11
17 Jolyon Palmer Renault 8
18 Pascal Wehrlein Sauber 5
19 Daniil Kvyat Toro Rosso 5
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Antonio Giovinazzi Sauber 0
22 Pierre Gasly Toro Rosso 0
23 Brendon Hartley Toro Rosso 0
24 Paul di Resta Williams 0
25 Jenson Button McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 595
2 Ferrari 455
3 Red Bull 340
4 Force India 175
5 Williams 76
6 Toro Rosso 53
7 Renault 48
8 Haas 47
9 McLaren 24
10 Sauber 5