Vegetarische Slager op vingers getikt
De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen. Die verwijzingen zijn misleidend en daarmee wordt de Warenwet overtreden, bevestigt de NVWA naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.
In een brief waarschuwt de warenautoriteit het bedrijf om productbenamingen voor vleesvervangers als Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Ook al worden die vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Dat veroorzaakt verwarring, vindt de toezichthouder.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei in januari dit jaar in antwoord op kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit.
Vegetarische Slager op vingers getikt (Foto: ANP)
Oh en waarom alleen de vegetarische slager en niet al de andere producten die dezelfde namen gebruiken? Dit riekt naar willekeur. Ook iets waar het NVWA goed in is.
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
Schijtpartij van de bovenste plank
De vleessector ziet de inkomsten krimpen dus de huispartij moet weer wat helpen hoor.
[ Bericht gewijzigd door Het_Liegebeest op dinsdag 3 oktober 2017 @ 12:24 ]
Hij gebruikt daarvoor SOJA, BONEN,TAUGÉ en andere groenten en bijvoorbeeld aardappelmeel of tarwebloem en diverse gemalen notensoorten als vulstof.
Eerder een groenteboer dus dan een slager.
Ik ben niet bepaald een linksdraaiende SJW transgender, zoals men doorgaans uit mijn reacties kan opmaken, maar ook is het voor mij belangrijk dat er smakelijke alternatieven zijn ter vervanging van vlees.
Als ik zie hoe men met dieren in het algemeen en in het bijzonder bij het slachten omgaat, zonder enig respect en met vaak een trieste lijdensweg voor die doodsbange (logisch..) dieren, dan wordt ik onpasselijk en woedend tegelijk.
En dan nog eens het achterlijke, wrede martelslachten, door moslims - sorry ook door orthodoxe Joden (Kosher) - van dieren die minuten rochelend uiteindelijk in hun eigen bloed stikken , wat nu bijna overal gemeengoed is geworden en je door je strot wordt geduwd zonder dat je dit altijd weet omdat het nauwelijks apart wordt vermeld...
Te schandalig voor woorden! Bah!
Ja, dan ben ik blij dat er alternatieven zijn, buiten het natuurlijk veel minder - of geen - vlees eten!
https://www.washingtonpos(...)m_term=.f206a9d8163e
In Mekka
Dat is pas leuk
And it is impossible to live wisely and well and justly without living a pleasant life.
In Mekka
Dat is pas leuk
Rustig maar, het gaat niet over jou.
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
De clou is dat kippen normaal gesproken geen vlees gevoerd worden.
Hoe moet je straks weten waar dat nepvlees naar smaakt?
Als je leest dat het vegetarische kipstukjes zijn zal geen hond denken dat het echte kip is, maar hoe kunnen ze anders aan de consument duidelijk maken waar het naar hoort te smaken?
Sowieso als je bij een vegetarische slager naar binnen wandelt moet je toch wel het lichte vermoeden hebben dat je er geen echte stukken beestenkarkas kunt kopen.
Ze zijn sinds een kleine maand uit elkaar, maar nog niet gescheiden.
Het klopt inderdaad dat vlees lekker is/kan zijn, maar dat je het niet meer met een prettig gevoel kan eten, als je beseft en er regelmatig met je neus op de feiten wordt gedrukt, dat vlees vaak wordt verkregen door wrede behandeling van dieren.
Dit o.a. door de bio-industrie, veevervoer over zeer grote afstanden, dieronwaardig bestaan en tenslotte, vaak barbaarse en wrede praktijken in slachthuizen, waar met dieren wordt omgegaan alsof het dingen zijn, zonder enig gevoel.
Kortom, dan kies ik - voor mijn eigen verantwoordelijkheid -, voor het veel minder of geen eten van vlees, maar wil ik best een vleesvervangend product, ook - of juist ook - smaakt dit naar vlees.
Ik eet tenslotte geen vlees meer omdat ik het niet lekker vind, maar omdat ik dit niet (meer) in overeenstemming kan krijgen met mijn eigen gevoel.
Duidelijk?!
Vleeseten is toch een aflopende zaak met de groei van de wereldbevolking. Hoeveel koeien en varkens kun je nog rond laten lopen en je kunt niet oneindig regenwoud blijven kappen om die beesten te voeden.
En de omschrijving is dan net zo slap als de smaak; dat verkoopt niet.
Overigens snap ik serieus niet wat er mis is met vegetarische gehaktballetjes (qua naam dan). Het zijn balletjes van gehakt materiaal.
Het gaat om de alternatieven voor vlees. Wat er voor naam aan wordt gehangen is natuurlijk verder niet zo interessant.
Kut voor de beesten die in de salami verwerkt zijn, maar het smaakte me er echt niet minder om.
Ik ben ook maar een domme burger
Er zijn wel een aantal niet onaardige vleesvervangers.......die ik naast een lekker lapje vlees zou eten.
Sommige vegetarische burgers zijn echt heerlijk. Smaken naar een lekker kruidige aardappelpuree met wat groenten er doorheen. En wat eet je bij aardappelpuree en groenten om de schijf van vijf completer te maken?
Bokkenpootjes.......................lijken op bokkenpootjes
Ga nog maar even door, want we zijn nog niet overtuigd.
Lang leve het gezonde boeren verstand.
Vind je het echt wel kut voor die beesten die geslacht zijn en -deels- in die salami verwerkt zijn?
Het gaat om het grote geheel voor mij, dieren die goed verzorgd worden, waar met respect mee wordt omgegaan, en die op een zo'n diervriendelijke (beetje tegenstrijdig bij slachten..) wijze als maar mogelijk is, met verdoving en onder streng toezicht worden geslacht.
Hopelijk na een goed leven....
Maar als de keuze zou verdwijnen en de "comfort"regels strenger zouden worden voor al het slachtvee zodat al het vlees duurder zou worden heb ik ook geen problemen mee. Maar zolang er keuze is, kies ik gewoon de voordeligste optie.
Anyway, volgens mij is een groot deel van de naamgeving gebaseerd op het feit dat mensen herkenning willen. Ze zijn gewend aan een spinazie met een gehaktbal, dus willen ze als vega vervanger iets dat op een gehaktbal lijkt.
En dit zeg ik trouwens allemaal als vleeseter ja. Ik vind het te lekker om op te geven en hoewel vega spul soms best een vervanger kan zijn (zoals die van de vegetarische slager) is het nog geen complete vervanging. Helemaal wanneer je het 'los' eet.
Maar wat een enorm gezeur over naamgeving zeg, als je hier al door in de war raakt ga je het heel moeilijk krijgen in het leven zeg...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken