Duitsland haalt hard uit tegen Noren, Noord-Ierland op weg naar play-offs

Duitsland was maandagavond al na een kwart wedstrijd klaar met Noorwegen. Het won met 6-0 en gaat met 24 punten aan kop in groep C van de Europese WK-kwalificatie.

Duitsland walste in het eerste kwart van de wedstrijd over Noorwegen heen in Stuttgart. Mesut Özil schoot fraai binnen na een lage voorzet van Jonas Hector, Julian Draxler verdubbelde na een passje van Özil de score en Timo Werner zette de 3-0 op het bord na dom balverlies van Noorwegen.

Daar bleef het niet bij in de eerste helft, want Werner maakte vijf minuten voor rust zijn tweede. De spits van RB Leipzig kopte raak na een voorzet van Thomas Müller. Duitsland had in de eerste helft 76 procent balbezit en had nog vaker kunnen scoren, maar het bleef bij 4-0. De Noren kwamen nauwelijks tot serieuze kansen.

In de tweede helft bood het bezoek uit Scandinavië beter tegenstand, want er werd nog 'maar' twee keer gescoord. Leon Goretzka kopte na een klein uur spelen raak na een handig balletje van Draxler: 5-0. Het slotakkoord werd verzorgd door Mario Gomez, die elf minuten voor tijd bij de eerste paal binnenkopte na een voorzet van Joshua Kimmich.

Voor Noorwegen was het de grootste nederlaag sinds de 9-0 tegen het Nederlands elftal in november 1972. Amin Younes van Ajax bleef overigens negentig minuten lang op de reservebank zitten in de Mercedez-Benz Arena.

Noord-Ierland won thuis met 2-0 van Tsjechië, terwijl Azerbeidzjan een 5-1 zege boekte op San Marino. De Noord-Ieren kunnen in theorie nog groepswinnaar worden, dan moeten ze thuis van Duitsland winnen, uit van Noorwegen winnen en dan moet Azerbeidzjan in Duitsland winnen. Niet echt een grote kans dus en als dat, zoals te verwachten valt, niet lukt zijn de Noord-Ieren wel gewoon zeker van de play-offs.