Klopjacht op kale mannen in Mozambique

Volgens de autoriteiten in Mozambique zijn kale mannen hun leven niet zeker in het zuidoost-Afrikaanse land. De afgelopen maand zijn er al vijf om het leven gebracht, specifiek omdat ze kaal zijn.

Het zou hier gaan om een bijgeloof dat er goud verstopt zit in de hoofden van de mannen. Een politiewoordvoerder stelt dat het een nieuw fenomeen is en dat de daders, wanneer ze eenmaal gevonden zijn, hard zullen worden aangepakt.

Uit angst verbergen veel kale Mozambikanen hun haarloosheid met petjes, hoeden en pruiken. Ook blijven er veel van hen binnen om maar niet vermoord te worden.

In mei werden in het midden van het land twee kale mannen dood gevonden en in juni opnieuw drie. Lokale medicijnmannen zouden samenwerken met de kalemensenmoordenaars, mogelijk om het goud uit de hoofden te verzamelen. 

Het is ook mogelijk dat bepaalde lichaamsdelen worden afgesneden om ze te gebruiken in rituelen die rijkdom beloven. Om die reden worden in sommige landen albino's ook vermoord en verminkt.

Het bronbericht vertelt overigens niet of de lijken toegetakeld zijn of niet. In elk geval geeft FOK!nieuws hierbij een negatief reisadvies af voor eventueel meelezende kale mannen.