Politie ruilt VW in voor Mercedes

Het lijkt erop dat de politie de Volkswagen inruilt voor Mercedes. De aanbesteding zit in de eindfase, zegt een woordvoerster van de Nationale Politie vrijdag.

Om de opdracht definitief te maken, moeten nog een paar stappen worden gezet. Zo moet er een 'proof of concept' worden afgelegd, wat inhoudt dat Mercedes een testauto levert die volgens de specificaties van de politie is ingericht. Daarmee worden praktijkproeven gedaan.

Volgens De Telegraaf zijn bij de Duitse autofabrikant 2300 auto's van de B-Klasse en 600 Vito-bussen besteld. De politiewoordvoerster kan die aantallen niet bevestigen. Ook kan ze niet zeggen welk bedrag met de vervanging van het wagenpark gemoeid is of wanneer de gunning definitief wordt.

Corruptiezaak
Rond de inkoop van de Volkswagens speelde de afgelopen jaren een corruptiezaak. Importeur Pon bleek tussen 2001 en 2011 politie- en Defensiepersoneel te hebben omgekocht, allemaal mensen die betrokken waren bij wagenparkbeheer of aanbesteding van dienstauto's. Pon heeft de zaak vorig jaar voor 12 miljoen euro geschikt. Twee politiemensen en vier ambtenaren van Defensie worden strafrechtelijk vervolgd.

Volkswagen dong overigens bij deze aanbesteding weer mee, evenals BMW, Mini (ook van BMW), Opel en Peugeot.

Politie ruilt VW in voor Mercedes
Politie ruilt VW in voor Mercedes (Foto: ANP)