Wereldkampioen polsstokhoogspringen komt uit de kast

Polsstokhoogspringer Shawn Barber is uit de kast gekomen. De 22-jarige wereldkampioen uit Canada maakte via Facebook aan de wereld bekend dat hij op mannen valt. Barber bedankte zijn ouders en vrienden en is in één klap misschien wel de bekendste en meest succesvolle mannelijke sporter die openlijk homo is. 

Barber werd in 2015 wereldkampioen en eindigde vorig jaar op de Olympische Spelen als tiende. Het scheelde niet veel of hij had niet mee mogen doen, want hij werd betrapt op cocaïne. De door hem opgegeven reden voor de positieve test op cocaïne is met het oog op zijn aankondiging van nu enigszins frappant: kort voor de Canadese atletiekkampioenschappen zou hij via een online advertentie in contact zijn gekomen met een vrouw, met wie hij volgens zijn en haar getuigenis een half uur gezoend heeft.

Zij had cocaïne gebruikt en dat kwam zo bij Barber binnen, die een dag later de nationale titel won en zich voor de Spelen plaatste. Die titel werd hem afgenomen, maar twee dagen voor de Spelen hoorde hij dat hij in Rio de Janeiro wel gewoon mocht starten.