Psychiaters: 'Trump is geestesziek'

Een groepje psychiaters, onder leiding van John Gartner (psychotherapeut en stichtend lid van Duty to Warn), heeft fel uitgehaald naar Donald Trump tijdens een conferentie aan de universiteit van Yale. Volgens de groep heeft Trump een "gevaarlijke mentale aandoening en is hij niet in staat om de Verenigde Staten te leiden".

Volgens Gartner is Donald Trump behalve een gewone leugenaar en narcist, ook nog eens paranoide en lijdt hij aan waandenkbeelden. "Dat hij aan waanbeelden lijdt, bewees hij al op zijn eerste dag als president. Zijn statement over het feit dat zijn inauguratie meer volk op de been had gebracht dan die van zijn voorganger Obama is maar één van de vele tekenen die wijzen op een groter probleem. Als hij dat echt zou geloven, is dat echt waanzinnig".

Hij krijgt bijval van James Gilligan, psychiater in New York. Gilligan zegt: "Ik heb al met de meest gevaarlijke mensen uit de samenleving gewerkt - inclusief moordenaars en verkrachters. Ik kan gevaar vanaf een kilometer afstand spotten. Maar je hoeft zelfs geen expert te zijn of zoals ik vijftig jaar het mentale bestudeerd te hebben om overtuigd te zijn van hoe gevaarlijk onze president wel is".

Tegengeluid
Uiteraard zijn er ook psychiaters die de beweringen van het selectie groepje naar de prullenbak verwijzen. Er wordt onder meer gesteld dat ‘Duty to Warn’ maling heeft aan de Goldwater Rule. Deze regel van de Amerikaanse Vereniging van Psychiaters stelt dat psychiaters nooit een professionele mening mogen geven over iemand die ze niet persoonlijk hebben onderzocht.

De partijvoorzitter van de Republikeinen in Connecticut, JR Romano, denkt zelfs dat de boude beweringen van het groepje voortkomen uit onvrede over de verkiezing van Trump: "De psychiaters in kwestie gooien hun ethische normen overboord omdat ze het verkiezingsresultaat niet kunnen accepteren”.

Volgens Gartner raakt de kritiek kant noch wal: "Dat je iemand persoonlijk moet spreken om een diagnose te stellen, houdt eigenlijk niet veel steek. Onderzoek heeft al aangetoond dat het psychiatrische interview statistisch gezien de minst betrouwbare methode is om een diagnose te stellen".

Petitie
Eerder dit jaar is de beweging een online petitie gestart om Donald Trump af te laten zetten wegens "zijn psychologische incompetentie om de taken van een president uit te voeren". Die petitie is al meer dan 49.000 keer ondertekend.