Verkoopt Nintendo een illegale Mario-ROM?

Eurogamer is gaan zoeken naar het verhaal achter Super Mario Bros. en de toegevoegde emulatie-header in het spel. De vraag blijft of Nintendo een illegale ROM heeft gebruikt voor hun Wii Virtual Console of niet.

De argumenten spreken nogal tegen Nintendo. Vroegah, toen men de NES wilde emuleren en zo Nintendo-spellen op pc wilden kunnen spelen, liepen de programmeurs van zulke emulatoren tegen een probleem aan. De NES-cartridges van het ene spel verschilde fysiek van een ander spel. Er zaten andere chips op de printplaat. Om te kunnen herkennen met welke soort cartridge en dus chips men te maken had bij een digitale kopie van zo'n cartridge, ook wel ROM genoemd, werden er een paar regels toegevoegd aan zo'n ROM van een spel. Dit vertelde de emulator-makers wat voor chips ze moesten nabootsen.

Er zijn wat techneuten in de Virtual Console van Nintendo gedoken om te kijken hoe dat daar werkt. En daar komt iets pijnlijks aan het licht: de Virtual Console-versie van de klassieker Super Mario Bros heeft dezelfde extra paar regels. Het is dus geen officiële kopie van het spel. Nu is het bestand ook vergeleken met ROMS die op het internet staan. Er zijn tussen ROMS soms wat kleine verschillen te vinden omdat de cartridge net een vernieuwde versie van de chip gebruikte bijvoorbeeld. Maar er is een gelijke match gevonden tussen de versie van Nintendo en een illegale ROM.

Nu kunnen er een paar dingen aan de hand zijn. In het slechtste geval is er geen officiële kopie van de game dus heeft Nintendo gewoon een illegale ROM op het internet gepakt en ons er geld voor gevraagd. Maar het kan ook onschuldiger: er is een digitale kopie gemaakt met een NES-applicatie die geschreven is door derden. Die zetten die extra paar regels er ook bij. Maar misschien had Nintendo geen zin om een emulator vanaf nul op te bouwen en heeft een open source-project gepakt en daarmee ook een aangepaste ROM moeten maken om zo de emulator te laten werken.

Waarom is dit nu een dingetje? Uiteindelijk is het hun eigen IP en hebben zij de rechten erover. Maar door hun nogal strenge kijk op emulatoren is het wel apart te noemen dat ze zelf maar al te graag gebruikmaken van de handigheden die uitgevonden zijn voor emulatoren en er dan geld voor vragen over de ruggen van wat handige programmeurs die er niet rijker van zijn geworden. Omdat het sowieso een onofficiële ROM is door die extra toegevoegde regels code zijn we met z'n allen piraten volgens deze quote uit hun FAQ:

if you're downloading and playing games from unofficial sources, you're a software pirate.

Nintendo Amerika geeft tegenover Eurogamer aan geen illegale ROM te hebben gebruikt, en daar laten ze het bij. Waarom er dan een truukje uit de emulator-scène in hun eigen ROM zit zullen we nooit weten.