Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders

Japanse walvisvaarders hebben dinsdag voor de Amerikaanse rechter naar eigen zeggen een belangrijke overwinning behaald op hun aartsvijanden van Sea Shepherd. De dierenrechtenactivisten hebben zich echter al aan de door de rechtbank afgedwongen schikking onttrokken. Ze verhuisden hun antiwalvisvaartcampagne naar Australië en zeggen door te gaan met hun strijd.

Moederorganisatie Sea Shepherd Conservation Society beloofde dinsdag de Japanse walvisjagers niet langer "fysiek aan te vallen" en evenmin in hun vaarwater te komen. De schikking moest een einde maken aan de rechtszaak tussen de organisatie en het Japanse onderzoeksinstituut ICR en het bedrijf dat voor het ICR walvissen vangt. Deze walvisvangst zorgt elk jaar steevast voor - soms zeer harde - confrontaties op zee tussen de activisten en de walvisvaarders.

De rechtbank in San Francisco oordeelde tussentijds dat Sea Shepherd zich schuldig maakte aan piraterij, waarop de moederorganisatie haar antiwalvisvaartcampagne overhevelde naar de zelfstandige dochter Sea Shepherd Australia. De directeur daarvan liet al weten zich niets van de schikking aan te trekken. Hij zou de Australische wet aan zijn kant hebben.

Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders
Pyrrusoverwinning voor Japanse walvisvaarders (Foto: ANP)