EK88: Ieren boeken historische overwinning op Engeland

Doordat we het EK voetbal in Frankrijk moeten missen na een dramatische kwalificatie blikken we deze weken op FOK! terug op het mooie EK van 1988. We volgen de loop van het toernooi precies zoals het 28 jaar geleden ging.

Het eerste duel in poule 2 zorgde voor veel spanning zowel binnen als buiten het veld. In Stuttgart ontmoetten namelijk aartsrivalen Ierland en Engeland elkaar. Dat zorgde zowel voor als na de wedstrijd voor veel onrust in de stad waarbij tientallen fans opgepakt werden.

Op het veld had de Ierse bondscoach zijn spelers opgedragen er vol tegenaan te gaan en geen ontzag te hebben voor de buren uit Engeland. De laatste overwinning op de Engelsen dateerde alweer van 1949 en dus was men in Ierland gebrand op een winstpartij.

De Ieren hielden woord, vanaf de aftrap vlogen ze erin met Ray Houghton als absolute uitblinker. Hij heerste op het middenveld, dicteerde het spel, versnelde waar nodig, strooide met passes en stuurde vaak de Ierse spitsen de diepte in. Dat laatste was ook waar bondscoach Jacky Charlton op gehamerd had. Het statische Engelse centrum met Tony Adams en Mark Wright had veel moeite met de diepteballen die het te verwerken kreeg.

Al in de zesde minuut kregen de Ieren loon naar werken. Spits John Aldridge kopte een bal door naar spelmaker Houghton die helemaal vrijgelaten was door de Engelse defensie. Met een mooie kopbal versloeg hij de Ier doelman Peter Shilton. Hierna waren de Engelsen helemaal van slag. De gehele eerste helft konden ze niks meer inbrengen tegen hun buren.

De tweede helft kwam de ploeg van bondscoach Bobby Robson een stuk beter voor de dag. Maar de kansen die ze creëerden werden stuk voor stuk gemist. Nadat Robson Glenn Hoddle het veld in stuurde nam het Engelse overwicht nog meer toe. De net ingevallen middenvelder wist regelmatig aanvallen op te zetten waaruit grote kansen ontstonden, maar steeds lag de Ierse doelman Pat Bonner in de weg. Vooral dankzij hun keeper wisten de Ieren de eerste overwinning op Engeland sinds 1949 veilig te stellen.

Na afloop was Charlton er eerlijk over dat zijn ploeg veel geluk had gehad in de tweede helft. "We zijn door het oog van de naald gekropen. Maar dat is voetbal. Het was een ware slijtageslag." Zo vertelde de Ierse bondscoach na afloop. Zijn Engelse collega Robson vatte de wedstrijd voor zijn ploeg goed samen: "De wedstrijd van de gemiste kansen."

Beelden en interviews over de historische wedstrijd tussen Engeland en Ierland (Bron: YouTube)