Herbeleef het EK 1988 op FOK!

Na een dramatische kwalificatie voor het EK in Frankrijk kunnen wij Oranje-supporters dit jaar onze toeters, shirts en vreemde hoeden in de kast laten. Om de teleurstelling weg te spoelen van een EK waar bijna iedereen heengaat, behalve wij, blikken we hier op FOK!sport terug op het mooiste EK voor ons Nederlanders. Deze komende weken zullen we het EK van 1988 gaan herbeleven. Wedstrijden, achtergronden en ‘nieuwtjes’ van het toernooi in West Duitsland zullen ons helemaal in sfeer van eind jaren ’80 terugbrengen. Veel leesplezier.

Aan het EK in 1988 namen acht landen deel. Gastland West-Duitsland was uiteraard al gekwalificeerd. De andere zeven deelnemers waren de winnaars van de kwalificatiepoules waar in totaal 32 landen aan deelnamen.

Het toernooi werd gespeeld in acht stadions. Elk stadion kreeg twee wedstrijden toegewezen (behalve het Volksparkstadion in Hamburg waar slechts één wedstrijd gespeeld werd). De speelsteden bevonden zich door heel West-Duitsland. Er werd om problemen te voorkomen geen wedstrijd gespeeld in West-Berlijn.

De speelsteden:

Overzicht van de speelsteden van het EK (Bron: Wikipedia)
Overzicht van de speelsteden van het EK (Bron: Wikipedia)

Poule 1: West-Duitsland, Italië, Spanje en Denemarken

West-Duitsland was als gastland geplaatst en was niet direct de grootste favoriet voor het EK. Uiteraard is het thuisland vrijwel altijd kanshebber en mag je Duitsers nooit uitvlakken. Maar de ploeg van bondscoach Franz Beckenbauer kende een zeer moeizame reeks oefenwedstrijden waarin zelfs met 4-1 van de Sovjet-Unie verloren werd. Gebrek aan echte klasse maakte van de West-Duitsers meer een outsider dan grote favoriet.

Italië reisde met een flink verjongde ploeg af naar het EK. De Zuid-Europeanen wonnen hun kwalificatiepoule door slechts eenmaal te verliezen en één keer gelijk te spelen. Genoeg voor een ruime voorsprong op Zweden, Portugal en Zwitserland. Ondanks de belofte van bondscoach Azeglio Vicini om na het WK van 1986 af te stappen van het verdedigende catenacciospel bleek daar weinig van te komen in de kwalificatie. De talentvolle nieuwe generatie voetballers uit Italië wordt gezien als één van de kanshebbers voor het EK.

De sterk verjongde Italiaanse ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)
De sterk verjongde Italiaanse ploeg (Pro Shots / Jeroen van Bergen)

Spanje kwalificeerde zich voor het EK door Roemenië één puntje voor te blijven. Toch wordt de Spaanse ploeg gezien als één van de grote favorieten voor het EK. De ploeg boogt voor een groot deel op de ruggengraat van Real Madrid. De spelers van de club die door PSV uit de Europacup 1 gegooid werden vormen de basis van de Spaanse ploeg. Voor bondscoach Miguel Muñoz is het zaak dat zijn ploeg presteert. De Spaanse keuzeheer ligt onder vuur in zijn thuisland omdat hij een aantal goede spelers thuislaat omdat ze uit de gratie zijn geraakt op het persoonlijke vlak.

Denemarken was in de kwalificatiepoule verwikkeld in een spannende strijd met Tsjecho-Slowakije en Wales. Door in de laatste wedstrijd Wales met 1-0 te verslaan verzekerden de Scandinaviërs zich van het EK. De Denen waren tijdens het EK in 1984 en het WK in 1986 een frisse verrassing met hun leuke spel. Maar dat imago brokkelde de laatste tijd af doordat de ploeg minder en minder attractief is gaan spelen. Een diva in haar nadagen werd de ploeg van bondscoach Sepp Piontek ook wel genoemd. Verwacht van deze ploeg geen grootse prestaties op het EK.

Poule 2: Sovjet-Unie, Nederland, Ierland en Engeland

De Sovjet-Unie wist in de kwalificatie af te rekenen met Oost-Duitsland en Frankrijk. De ploeg uit het Oostblok verloor zelfs geen enkele wedstrijd. Ook de voorbereiding verliep soepel met een ruime overwinning op West-Duitsland. De dynamische Sovjet-ploeg geldt vooraf als één van de favorieten voor het EK. Wat tegen deze favorietenrol spreekt is dat de Oostblokkers zelden presteren op een eindtoernooi. De laatste grote prestaties dateren alweer van de jaren ’60.

Nederland kende een makkelijke kwalificatie. Nummer twee Griekenland volgde op gepaste afstand. Een vuurwerkbom tijdens de wedstrijd tegen Cyprus deed het Nederlands elftal bijna alsnog de das om. Maar Nederland kwam er met een genadige staf vanaf. De wedstrijd tegen Cyprus moest over gespeeld worden zonder publiek. Oranje reist naar West-Duitsland af als één van de grote favorieten. Nadat PSV de Europacup 1 won, en Ajax de finale van de Europa Cup 2 verloor van het zeer Nederlands getinte KV Mechelen is duidelijk dat het Nederlandse voetbal tot de Europese top behoort. Voeg daarbij enkele topspelers die in het buitenland spelen en de favorietenrol is geboren. Grote discussie in Nederland is wie er in de spits moest? De goalgetter John Bosman, de onbespeelbare Wim Kieft of de briljante Marco van Basten.

De EK-selectie met begeleiders. Achterste rij vlnr: Monne de Wit (fysio), Gerrit Steenhuizen (materiaal), Nol de Ruiter (trainer), Rinus Michels (coach), Bert van Lingen (trainer), Guus de Haan (trainer). Ronald koeman, John Bosman, Wim Kieft, Wilbert Suvrijn, Joop Hiele, Hans van Breukelen, Hendri Kruzen, Frank Rijkaard, Sjaak Troost, Wim Koevermmans, Ruud Gullit. Voorste rij:Marco van Basten, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Jan Wouters, Aron Winter, Arnold Muhren, John van 't Schip, Gerald Vanenburg en Erwin Koeman (Pro Shots / ANP)
De EK-selectie met begeleiders. Achterste rij vlnr: Monne de Wit (fysio), Gerrit Steenhuizen (materiaal), Nol de Ruiter (trainer), Rinus Michels (coach), Bert van Lingen (trainer), Guus de Haan (trainer). Ronald koeman, John Bosman, Wim Kieft, Wilbert Suvrijn, Joop Hiele, Hans van Breukelen, Hendri Kruzen, Frank Rijkaard, Sjaak Troost, Wim Koevermmans, Ruud Gullit. Voorste rij:Marco van Basten, Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Jan Wouters, Aron Winter, Arnold Muhren, John van 't Schip, Gerald Vanenburg en Erwin Koeman (Pro Shots / ANP)

Ierland kwalificeerde zich in een ongemeen spannende poule. Bulgarije kwam tot één punt van de Ieren en daarachter eindigden België (de nummer 4 van het WK) en Schotland op slechts twee punten. De Ieren worden beschouwd als de zwakste ploeg van het EK. Daarbij is sterspeler Liam Brady ook nog eens twee wedstrijden geschorst. Hij kan er pas de laatste poulewedstrijd tegen Nederland weer bijzijn.

Engeland won vijf kwalificatiewedstrijden en speelde er eentje gelijk. Daarmee wonnen de eilandbewoners overtuigend hun poule. In Engeland wordt niets minder dan de titel verwacht door de supporters. Bondscoach Bobby Robson heeft met sterren als Gary Lineker en Peter Beardsley spelers in huis die wedstrijden kunnen beslissen. Groot twistpunt in Engeland is Glenn Hoddle, de creatieve middenvelder die een belangrijke rol in de ploeg kan spelen wordt door Robson steevast buiten de basis gelaten omdat hij de voorkeur aan meer gedisciplineerde spelers geeft.

Na de poulefase zal de nummer één van de ene poule het in de halve finale opnemen tegen de nummer twee van de andere poule. Op zondag 25 juni zullen we vervolgens weten wie de nieuwe Europees kampioen voetbal is.