EK Vandaag - Dinsdag 14 juni

Vandaag staan de laatste wedstrijden uit de eerste speelronde op het programma bij het EK. De wedstrijden uit groep F staan op het programma met als afsluiter het duel tussen Portugal en IJsland.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 F Oostenrijk Hongarije Bordeaux
21.00 F Portugal IJsland St. Etienne

Oostenrijk - Hongarije

Een interessante ontmoeting tussen de landen van het voornamlige dubbelmonarchie. Ze zijn niet meteen topfavoriet voor de eerste twee plekken in de groep. Een overwinning vandaag kan een mooie opzet zijn voor eventuele plaatsing voor de volgende ronde. 

De landen troffen elkaar in het verleden al liefst 115 keer, waarbij Oostenrijk 40 keer de sterkste was, maar Hongarije de overhand heeft met liefst 65 overwinningen. Wel werd het enige duel op een eindtoernooi gewonnen door Oostenrijk; zij waren op het tweede WK in 1934 met 2-1 te sterk in de kwartfinale. Oostenrijk kwam zelfs toen in de finale terecht, waarin werd verloren van Italië. De laatste ontmoeting werd overigens in 2006 gewonnen door Hongarije. De winnende goal kwam toen van Andras Horvath. 

Portugal - IJsland

Het kan een boeiend duel worden in St. Etienne tussen Portugal en IJsland, dat de afsluiter is van de eerste speelronde tijdens dit EK. Portugal leunt natuurlijk vooral op Christiano Ronaldo, die eindelijk wel eens met zijn landenploeg wil scoren op een eindtoernooi, al lijkt de lichting wel wat minder te zijn. IJsland was één van de grote verrassingen van de kwalificatie en vooral een goed team, zonder enige grote toppers in hun midden.

Portugal en IJsland troffen elkaar nog maar tweemaal. Tijdens de kwalificatie voor het vorige EK wist Portugal twee keer eenvoudig te winnen met 3-1 en 5-3. Dat waren uiteraard nog net iets andere tijden, want IJsland heeft sindsdien wel stappen gemaakt als voetballand. Het wist zelfs 'internationale grootmacht' Nederland twee keer te kloppen tijdens de kwalificatiereeks.

Wedstrijd van toen 

We gaan terug naar het jaar 1980, toen op deze dag de wedstrijd West-Duitsland - Nederland op het programma stond in Napels. Voor ruim 25.000 toeschouwers was het Nederlands elftal vooral met zichzelf aan het worstelen, wat ook al in de eerste wedstrijd (1-0 winst tegen Griekenland) bleek. Pas bij een 3-0 achterstand, alle drie gemaakt door Klaus Allofs, leek het Oranjevuur weer een beetje te gaan branden, mede geholpen door een penalty die werd veroorzaakt door invaller Lothar Mattheüs. Dichterbij dan 3-2 kwam Oranje echter niet meer en moest de finaleplaats aan de West-Duitsers laten.

Het bleek het einde te zijn van een illustere generatie, dat in 1974 en 1978 de WK-finale wist te halen. De finales werden, zoals iedereen wel weet, beide verloren.


Een hele korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)