Feyenoord laat De Kuip ontploffen na zege op AZ

Het avontuur in de KNVB beker eindigt voor AZ in de halve finale. Feyenoord, dat met name voor de rust soms erg fraai voetbal liet zien, versloeg de Alkmaarders opnieuw met 3-1.

Vanaf de eerste minuut was al duidelijk dat de Rotterdammers zich niet weer in een sleur wilden laten trekken. Na de Eredivisiezege op FC Utrecht afgelopen zondag (1-2), maakte die ploeg eindelijk weer eens kennis met een overwinning. En dat nam de formatie van oefenmeester Giovanni van Bronckhorst dan ook mee naar de halve finale tegen AZ.

Want zeker in de eerste twintig minuten was de thuisclub heer en meester tegen de Alkmaarders. De gastheer zorgde voor het meeste gevaar en daar kwam ook de openingstreffer uit. Al kwam die wel van de voet van een AZ-speler. Michiel Kramer kopte een corner van Tonny Vilhena door en via de voet van AZ-aanvoerder Markus Henriksen rolde de bal langs sluitpost Sergio Rochet: 1-0.

Ook na dat doelpunt kwamen de bezoekers er amper aan te pas. Hier en daar werd Feyenoord wat slordig en dat gaf AZ de gelegenheid om opzoek te gaan naar de gelijkmaker, maar er zat geen enkel idee achter. Het was daarom ook niet verrassend dat doelman Kenneth Vermeer voor de rust niet één keer werd getest.

Waar de eerste helft absoluut niet groots was, had AZ er kennelijk wel voldoende lering uitgetrokken. Het tweede bedrijf was nog amper begonnen of Henriksen maakte zijn fout goed door nu wel in het goede doel te mikken: 1-1. Die tik bracht Feyenoord dusdanig aan het wankelen, dat de Alkmaarders ineens de lakens uitdeelden. Veel dreiging van de kant van die formatie, maar de thuisploeg bleef overeind.

Hoewel de Rotterdammers geen schim waren van voor de rust, kwam dat elftal wel steeds meer terug in de wedstrijd. Daar kwam zelfs een doelpunt uit, hoewel nog steeds tegen de verhoudingen in. De onzichtbare Kramer, na de rust althans, stond ineens oog in oog met Rochet en de aanvaller faalde niet: 2-1. De Kuip ontplofte.

De bezoekers wankelden en dat werd hen fataal. Ron Vlaar, doorgaans de ondoordringbare muur achterin bij AZ, maakte een bijzonder onhandige overtreding op Terence Kongolo en aanvoerder Dirk Kuijt schoot onberispelijk raak: 3-1. Dat was de genadeklap voor AZ. Die ploeg had het zelf wellicht nog kunnen beslissen, maar liet dat na. Net als in oktober wordt het ook nu 3-1 voor Feyenoord. Deze overwinning zal alleen net iets prettiger aanvoelen dan toen. Nu nog de laatste horde: FC Utrecht.


Tonny Vilhena viert de 1-0 met Michiel Kramer (Pro Shots / Kay Int Veen)

Feyenoord

3 - 1

AZ

 15' Henriksen (e.d)
 78' Kramer
 85' Kuijt (pen)
   46' Henriksen
 
 Gele kaart: Toornstra, Elia, (Feyenoord), Luckassen, v.Overeem, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v.Beek
Botteghin
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra (Basacikoglu/82)
Vilhena
Kuijt
Kramer
Elia
  Rochet
Luckassen
Vlaar
S.Wuytens
Haps
v.Overeem
Henriksen
Rienstra (Tankovic/81)
Jahanbakhsh
Janssen
Dos Santos (Mühren/84)