Democraat Bernie Sanders bij Obama

In de Verenigde Staten heeft de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders woensdag een gesprek gehad met zijn partijgenoot president Barack Obama.

De 74-jarige senator Sanders zei na afloop dat de president neutraal is in de strijd die Sanders voert met vooral Hillary Clinton om de kandidaat voor het presidentschap voor de Democratische Partij te worden. Sanders prees Obama als de man die de Verenigde Staten de afgelopen zeven jaar uit een diepe economische crisis heeft geleid.

Maandag is er in de staat Iowa een eerste voorverkiezing voor de kandidatuur, zowel bij de Republikeinen als de Democraten. Bij de Democraten zijn nog drie mensen in de race: Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley. De partij kiest op een congres van 25 tot 28 juli in Philadelphia wie voor de komende de verkiezingen de kandidaat-president en de kandidaat-vicepresident is.

Sanders uit het noordoostelijke Vermont geldt als een linkse sociaal-democraat die veel snel wil veranderen, terwijl ex-minister van Buitenlandse Zaken Clinton voorzichtiger te werk lijkt te willen gaan. Zij zou volgens sommige media wel de voorkeur van Obama hebben. Clinton verloor in 2008 de voorverkiezingen van Obama en moest in juni dat jaar haar pogingen opgeven om de presidentskandidaat van de Democraten te worden.

Democraat Bernie Sanders bij Obama
Democraat Bernie Sanders bij Obama (Foto: ANP)