Trump: ik kan zelfs iemand neerschieten

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump doet weer eens van zich spreken. De excentrieke miljardair denkt zo populair te zijn dat hij geen kiezers zou verliezen wanneer hij iemand zou neerschieten.

Op campagne in de staat Iowa zei hij in de plaats Sioux Center tot zijn publiek, onderwijl een denkbeeldig vuurwapen in de hand houdend: 'Ik zou in het midden van Fifth Avenue kunnen staan en iemand neerschieten zonder dat mij dat kiezers zou kosten.'

Trump en andere Republikeinse kandidaten voeren campagne in Iowa, vooruitlopend op de voorverkiezing (caucus) op 1 februari. De meest recente landelijke peiling van Reuters-Ipsos toont aan dat Trump de steun heeft van 40,6 procent van de Republikeinse kiezers.

Een peiling van CNN geeft hem in Iowa een voorsprong van 11 procentpunt. Trump staat op 37 procent, zijn naaste rivaal Ted Cruz staat op 26 procent. Andere peilingen zetten Cruz op voorsprong. Komende donderdag is het laatste Republikeinse tv-debat voordat de voorverkiezing in Iowa plaatsvindt.

Update:

Het lijkt iets genuanceerder te liggen. Onderstaande video van de bewuste speech maakt duidelijk dat hij zijn uitspraken baseert op peilingen. "Weet je wat ze zeggen, mijn kiezers, volgens de peilingen? Mijn kiezers zouden zó loyaal zijn.. Heb je dat gezien? Waar ik midden op Fifth Avenue iemand zou kunnen neerschieten, en ik zou geen kiezers kwijtraken, oké? Gewoon ongelofelijk!".

De duidelijk cabaratesque opmerking is wel ongelukkig gekozen, maar het lijkt er binnen de context niet op dat hij werkelijk denkt dat hij iemand zou kunnen neerschieten zonder kiezers kwijt te raken.


Trump: ik kan zelfs iemand neerschieten