Keulen: gedragscode voor vrouwen

Het gaat helemaal goed komen met Keulen. De burgemeester heeft namelijk na het crisisberaad, dat plaatsvond naar aanleiding van de islamitische aanrandingsgolf die de stad tijdens nieuwjaar teisterde, medegedeeld dat er passende maatregelen genomen worden.

Henriette Reker, de burgermoeder in kwestie, lijkt een deel van de schuld van het misogynische geweld neer te leggen bij het vrouwvolk zelf. Zij heeft dan ook voor het aankomende carnaval een heuse gedragscode voor jongedames bedacht. Zo wordt de vrouwen aangeraden om tijdens het aankomende feestje minstens een armlengte bij vreemde mannen vandaan te blijven. Mannen zijn schijnbaar namelijk zelf niet in staat zich voort te bewegen en blijven altijd op dezelfde plek staan. De meeste aanrandingen vinden nu eenmaal plaats nadat dader en slachtoffer elkaar op minder dan zestig centimeter genaderd zijn.

In de persconferentie liet de keurige mevrouw Reker weten dat de gedragscode voor jonge vrouwen online gezet zal worden, iets dat zeker het verschil zal maken. Het is de bedoeling dat hiermee de vrouwen 'zich tijdens carnaval veiliger en zekerder voelen'. Het staat nog niet in de gedragscode van dit jaar, maar wellicht is het verstandig om tijdens het carnaval ook wat minder aanstootgevende kleding te dragen, eventueel met een hoofddoekje op het blonde kopje. Je kan maar nooit zeker genoeg zijn.

Ook allochtone mannen moeten eraan geloven. Zo is het de bedoeling dat de autoriteiten 'Aan mensen van andere culturen moeten we uitleggen hoe we hier carnaval vieren, zodat ze begrijpen dat vrolijk gedrag niet hetzelfde is als seksuele openheid', aldus de goed in de realiteit staande Reker.

Helemaal naïef is ze ook weer niet: tijdens het aankomende evenement zullen er tevens meer politieagenten zowel zichtbaar als onzichtbaar (in burgerkledij) op straat verschijnen. De gemeente gaat ook meer gebruik maken van camera's. Niet alleen op bewijs te verzamelen, maar voornamelijk ter controle en veiligheid. Er wordt gewerkt aan een soort veiligheidsconcept, maar hoe dit er concreet uitziet, is nog vaag.