'Oekraïense SBU levert sjoemelbewijs rond MH17'

De Oekraïense geheime dienst SBU wordt er van verdacht bewijsmateriaal rond de MH17 aanslag gemanipuleerd te hebben. De Oekraïense secret service is berucht om haar corruptie. Het was de SBU die 'het bewijs' leverde in de vorm van afgeluisterde telefoongesprekken tussen pro-Russische rebellen. Dit 'bewijs' was al eerder bekritiseerd omdat de creatiedatum van de opname van een dag voor de aanslag was, meldt De Telegraaf.

Ook leverde de SBU het fotomateriaal dat de basis vormde van de emotionele speech van Frans Timmermans voor de VN waarin de rebellen werden beticht van het stelen van een trouwring. Dit bleek achteraf onjuist. Uit een video bleek dat de betreffende rebel bezig was met het verzamelen van spullen die terug gingen naar de nabestaanden.

Maar er zijn meerdere incidenten waarin de SBU een niet zo frisse rol speelt. Zo is er volgens informanten ook een link tussen de SBU en de geroofde kunst uit Nederland die onlangs opdook in Oekraïne. Verder zijn er banden tussen politiemol Mark M. en de SBU en is het voormalig hoofd van de dienst, Valentyn Nalyvaichenko, betrokken bij een grootschalige antiekroof die werd blootgelegd door de Finse politie.

De onbetrouwbaarheid en corruptie binnen de dienst kunnen problemen gaan geven rond de bewijsvoering van de aanslag op MH17. Het CDA heeft uitleg gevraagd aan minister Van der Steur die de verantwoordelijkheid hiervoor draagt. Het CDA wil onder andere weten waarom satelliet- en radargegevens van Oekraïners, Russen en Amerikanen ontbreken. Ook het feit dat er nog steeds niet gesproken is met de Oekraïense luchtverkeersleiding roept vragen op.

Tweede Kamerlid Omtzigt zegt hier over dat er al te weinig bewijsmateriaal is en dat het bewijs dat er wel is 'licht tot zwaar gecompromitteerd' is. Ook werd het bewijsmateriaal veel te laat opgehaald en verzameld door lieden die niet betrouwbaar zijn.