Randstad een van weinige stijgers in AEX

De Europese aandelenbeurzen bleven donderdag bij gebrek aan richtinggevend nieuws dichtbij huis. De AEX-index in Amsterdam, waar uitzender Randstad een van de weinige stijgers was, bleef achter bij de meeste toonaangevende indices in omringende landen. Verzekeraar Delta Lloyd behoorde als zo vaak de laatste tijd bij de sterkste dalers.

Kort na de opening op Wall Street stond de AEX 0,4 procent lager op 439,11 punten en daalde de MidKap 0,3 procent tot 680,65 punten. De FTSE in Londen moest 0,5 procent terug, terwijl de DAX in Frankfurt en de CAC40 in Parijs tot 0,3 procent stegen.

Randstad voerde de AEX aan met een winst van 0,8 procent. Ahold, Heineken, industrieel toeleverancier Aalberts en kunstmestfabrikant OCI stonden tussen 0,3 en 0,7 procent hoger, terwijl het gros van de overige 20 hoofdfondsen aan waarde inboeten. Kabelaar Altice bungelde onderaan met een min van 4,9 procent, gevolgd door Delta Lloyd (min 4,8 procent) en digitaal beveiligingsspecialist Gemalto (min 1,5 procent). Ook de zwaargewichten Shell (min 0,5 procent) en Unilever (min 0,4 procent) behoorden tot de dalers.

Glencore
In Londen klom Glencore bijna 7 procent. De mijnbouwer en grondstoffenhandelaar zet het mes dieper in de kosten, om zijn schuld verder te verlagen met het oog op de enorme daling van de grondstoffenprijzen. Mijnbouwers als Anglo American, BHP Billiton en Rio Tinto konden niet profiteren van het gunstige sentiment rond Glencore en stonden tot 2,2 procent in de min.

In Frankfurt won TUI 4,7 procent. Het Duitse reisconcern voerde zijn winst afgelopen jaar fors op en verwacht die lijn in het nieuwe boekjaar door te kunnen trekken. Volkswagen won 0,5 procent na de bekendmaking van voorlopige resultaten van het onderzoek naar het dieselschandaal.

ChemChina
Syngenta won op de Zwitserse beurs 4,7 procent, door marktgeruchten dat het Chinese staatsbedrijf ChemChina een nieuw bod wil doen op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta wees naar verluidt vorige maand nog een bod van 42 miljard dollar van ChemChina af.

De euro was 1,0944 dollar waard, tegen 1,0989 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 36,85 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder en werd verhandeld voor 39,94 dollar per vat.

Randstad een van weinige stijgers in AEX
Randstad een van weinige stijgers in AEX (Foto: ANP)