Gladbach brengt Bayern eerste nederlaag toe, Uth helpt Hoffenheim aan punt

Bayern München was de draad op bezoek bij Borussia Mönchengladbach na de pauze helemaal kwijt. Binnen een kwartier sloeg de thuisploeg driemaal toe: 3-1.

Bayern München was in de eerste helft de betere partij, maar wist het overwicht niet te vertalen naar het scorebord. De bezoekers kregen veel kansen, maar telkens stond doelman Yann Sommer in de weg. Kingsley Coman was het dichtst bij een doelpunt, maar de buitenspeler van Bayern raakte het aluminium. Na rust waren de rollen compleet omgedraaid.

Mönchengladbach begon prima aan het tweede bedrijf en na 53 minuten zette Oscar Wendt de wedstrijd op zijn kop. De linksback zette de aanval zelf op, combineerde met Raffael en schoot uiteindelijk hard raak, 1-0. Niet veel later leek Julian Korb te scoren te verdubbelen, maar de rechtsback van de thuisploeg schoot het leder tegen de deklat.

Kort daarna was het alsnog raak. Verdediger Nico Elvedi verlengde een lange bal met zijn hoofd en zag Lars Stindl op zeer acrobatische wijze voor de 2-0 zorgen. Een paar minuten later was het feestje compleet. Bayern was de draad helemaal kwijt en Gladbach profiteerde daar optimaal van. Een lange bal van Korb werd afgemaakt door Fabian Johnson, 3-0.

De terugkeer van Franck Ribery na maandenlang blessureleed vormde het enige lichtpuntje voor Bayern. De Franse buitenspeler viel een kwartier voor tijd in en luisterde zijn rentree al snel op met een doelpunt. Ribery redde op aangeven van Arturo Vidal de Beierse eer: 3-1. Voor Bayern betekent het de eerste competitienederlaag sinds mei 2015.

Mönchengladbach stijgt door de zege naar de derde plaats, en blijft daar staan als VfL Wolfsburg later vandaag niet weet te winnen van Borussia Dortmund. Laatstgenoemde kan bij winst het gat met Bayern verkleinen naar vijf punten en zodoende kan de titelrace in de Bundesliga weer een beetje spannend worden.

Huub Stevens wacht nog op zijn eerste overwinning met 1899 Hoffenheim. De Limburgse coach mocht zaterdag zijn spits Mark Uth dankbaar zijn. De van sc Heerenveen overgekomen Duitser maakte diep in blessuretijd gelijk (1-1) bij FC Ingolstadt. Daardoor is Hoffenheim in elk geval een dag van de laatste plaats af in de Bundesliga. VfB Stuttgart staat nu laatste, maar het komt zondag pas in actie.

Ingolstadt was in de 66e minuut op voorsprong gekomen door de Braziliaan Roger, die een vrije trap benutte. Stevens zat op 31 oktober voor het eerst op de bank bij zijn nieuwe werkgever, die sindsdien vier keer gelijkspeelde en één keer verloor.