Nederland begint aan WK floorball

De Nederlandse dames beginnen vrijdag om 17.30 uur Nederlandse tijd aan het WK floorball in Finland. Floorball is een soort kruising tussen hockey en een vorm van ijshockey en wordt binnen gespeeld. Vooral in Scandinavië en Tsjechië is het populair en daar is het niveau dan ook het hoogst. Bij de mannen won Zweden acht van de tien toernooien - in de overige twee finales verloren ze van Finland - terwijl de Zweedse dames zes van de negen keer wereldkampioen werden. Op de laatste vier WK's was Zweden steeds de beste ploeg.

Het WK is ingedeeld in vier groepen van vier landen. In de groepen A en B bevinden zich de toplanden, in C en D zitten de mindere ploegen, waaronder Nederland. Oranje staat dit weekeinde in Tampere tegenover Slowakije, de VS en Rusland, allemaal geen traditioneel sterke landen. Nederland was eerder alleen in 2011 van de partij en werd destijds dertiende van de zestien landen. 

De nummers één en twee van groepen A en B gaan direct naar de kwartfinales. De nummers één en twee van groepen C en D gaan naar de achtste finales, net als de nummers drie en vier van de eerste twee groepen. De vier teams die in groep C en D op de laatste twee plaatsen eindigen gaan spelen om de plekken dertien tot en met zestien.

De wedstrijden in het floorball duren één uur: drie keer twintig minuten. Hieronder is de eerste wedstrijd van Nederland live te zien, waarin de ploeg het opneemt tegen de Verenigde Staten. Laatstgenoemden zijn overigens de favoriet in het duel: de wedkantoren verwachten dat Nederland met één á twee goals verschil het onderspit delft.

Nederland - VS (Bron: YouTube)