Koenders: Assad hoeft niet meteen weg

De Syrische president Bashar al-Assad hoeft wat de Europese Unie betreft niet direct te vertrekken. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders dinsdag in Luxemburg, voorafgaand aan overleg met zijn Europese collega's. "Met het regime van Assad kan gepraat worden, maar dan via de Verenigde Naties", zo vatte hij de Europese positie samen.

In een eventuele overgangsregering moeten het leger en de staat vertegenwoordigd zijn, kwamen de EU-ministers maandag overeen. "Maar op termijn is er in ieder geval geen toekomst voor Assad",  aldus Koenders. "Niet alleen vanuit morele motieven, maar ook vanwege het feit dat hij verantwoordelijk is voor al die vaatbommen."

Het is essentieel dat de EU een gezamenlijk standpunt over Syrië heeft ingenomen, zegt de bewindsman verder. Ook de Europese afkeuring van de Russische bombardementen op de gematigde oppositie tegen Assad is wat Koenders betreft een helder signaal.

Vluchtelingen
"Europa is het continent dat samen met het Midden-Oosten het meest direct de consequenties ondergaat van wat er gebeurt in Syrië"
, zei de bewindsman doelend op de grote aantallen Syrische vluchtelingen. Het conflict in Syrië is de belangrijkste oorzaak van de vluchtelingenstroom naar Europa, waarover de Europese regeringsleiders later deze week tijdens een top in Brussel verder praten.

De EU werkt ook verder aan het actieplan met Turkije. "In hoeverre is het mogelijk meer in Turkije aan opvang te doen en samen te werken op het gebied van kustwacht, misschien zelfs registratie van vluchtelingen", zei Koenders daarover. Ook wil de EU meer doen voor de Balkanlanden waar veel vluchtelingen doorheen trekken tijdens hun vlucht naar Europa.

Koenders: Europa op één lijn over Syrië
Koenders: Assad hoeft niet meteen weg (Foto: ANP)