VS: Rusland faalt in Syrië dus wij vechten niet mee

De Verenigde Staten zullen militair niet samenwerken met Rusland in Syrië omdat de Russische strategie "tragisch faalt". Maar Washington is wel bereid tot technisch overleg met Moskou om te proberen het leven van straaljagerpiloten van beide landen niet in gevaar te brengen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, woensdag beklemtoond.

In Moskou is de Amerikaanse weigering militair samen te werken woensdag fel bekritiseerd. Een woordvoerder van het defensieministerie zei dat de VS excuses zoeken om internationaal terrorisme niet te hoeven bestrijden.

De VS delen bijvoorbeeld geen informatie met Rusland over posities van de extremisten van Islamitische Staat. Andere partners in de regio doen dat wel, volgens de zegsman. Maar volgens de VS valt Rusland echter voornamelijk andere tegenstanders van het Syrische bewind aan dan IS. 

De consensus onder westerse regeringsleiders is dat de Syrische president Bashar al-Assad goeddeels verantwoordelijk is voor de problemen in zijn land, en dat zijn positie derhalve in de toekomst niet gehandhaafd zal kunnen worden. Maar Assad is tevens een essentiële bondgenoot voor Rusland. Dat land heeft daar namelijk zijn enige diepwaterhaven aan de Middellandse Zee.

VS willen niet met Rusland vechten in Syrië
VS: Rusland faalt in Syrië dus wij vechten niet mee (Foto: ANP)