Basketballers buigen voor Slovenië

De Nederlandse basketballers zijn dinsdagmiddag tegen de tweede nederlaag aangelopen op het EK. Oranje toonde na een slechte start veerkracht, maar ging uiteindelijk wel onderuit tegen Slovenië (81-74).

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren is door de tweede nederlaag bijna kansloos voor een plaats bij de beste vier in de groep, die goed is voor een optreden in de achtste finales. Griekenland en Kroatië, de resterende tegenstanders in de poule, halen doorgaans een hoger niveau dan Slovenië.

Nederland startte slecht aan het derde EK-duel, na een verrassende zege op Georgië (73-72) en een nederlaag tegen Macedonië (71-78). Slovenië leidde met 12-0 toen Robin Smeulders voor de eerste punten tekende. Oranje vocht zich echter terug in de wedstrijd (25-21), maar zag de tegenstander wel weer uitlopen naar een ruime voorsprong bij rust (41-29).

Charlon Kloof

Onder aanvoering van de uitblinkende Charlon Kloof begon Nederland voortvarend aan het derde kwart. Bondscoach Van Helfteren zag zijn ploeg dankzij twaalf punten op rij op gelijke hoogte komen (41-41). Slovenië herstelde zich enigszins en mocht met een voorsprong van 57-52 aan het laatste kwart beginnen. Nog een keer vocht Oranje zich terug (57-57). Vervolgens namen de Slovenen opnieuw afstand (69-59) en moest Nederland zich, ondanks een slotoffensief, alsnog gewonnen geven.

Kloof was met maar liefst 25 punten topschutter bij Oranje, dat voor het eerst sinds 26 jaar weer eens op een EK uitkomt. Worthy de Jong tekende voor negentien punten en pakte zes rebounds.

Basketballers buigen voor Slovenië (Foto: ANP)