Cruijff: "Verdedigen doe je niet zo"

Johan Cruijff weet wel waar het aan ligt bij het falende Nederlands elftal. "Hoe verdedig je en waar verdedig je?", schrijft de voormalig topvoetballer maandag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. "Ik snij het al een paar weken aan en het blijft actueel. Dat hebben we ook tijdens Nederland-IJsland en Turkije-Nederland kunnen zien."

Cruijff legt daarmee de vinger op de zere plek. Oranje ging donderdag in Amsterdam (0-1) en zondag in Konya (3-0) aan kinderlijke verdedigingsfouten ten onder. "Het positiespel is onvoldoende, zeker in verdedigend opzicht", aldus Cruijff. "Vooral binnen de zestien meter. De strafschop tegen IJsland is daar een goed voorbeeld van. Opnieuw een verdediger die onvoldoende positioneel denkt en zo de situatie beter kan inschatten."

Naast het slappe verdedigingswerk is ook het gebrek aan spelers met een goede inspeelpass een tekortkoming waar Cruijff zich kapot aan ergert. "Ik vind het onthutsend om te zien hoe weinig spelers van het Nederlands elftal dat beheersen." Volgens de oud-international zijn alle punten waarop Oranje een onvoldoende scoort trainbaar.

Willem van Hanegem neemt het in zijn column in het Algemeen Dagblad op voor Guus Hiddink. De 'Kromme' wijst erop dat Hiddink na tegenvallende prestaties zo nodig het veld moest ruimen voor Danny Blind, maar dat die Oranje ook niet aan de praat kreeg. "En maar schelden op Guus Hiddink", schrijft Van Hanegem. "Nu hebben we na hem twee belangrijke wedstrijden gespeeld, nul punten."

Van Hanegem hekelt daarnaast het individualisme dat de boventoon voert in het Nederlands elftal. "Bij Oranje loopt een aantal spelers dat alleen maar met zichzelf bezig is. Neem Memphis. Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem. Maar wat heeft het Nederlands elftal eraan? Hij heeft alleen maar op de grond gelegen."

Naast de mening van Van Hanegem, is ook het rapport van het AD keihard voor de internationals. Jeffrey Bruma krijgt met een 6 het hoogste cijfer en verder krijgt alleen Davy Klaassen nog een voldoende (5,5). De bondscoach moet het doen met een 4, net als Luciano Narsingh en Memphis Depay. De Telegraaf is milder in zijn rapport. Jairo Riedewald scoort daar het hoogste cijfer (6,5).

Cruijff: verdedigen doe je niet zo
Cruijff: "Verdedigen doe je niet zo" (Foto: ANP)