Banksy's wonderlijke Dismaland

Zeg 'street art' en mensen die de term kennen, roepen 'Banksy'. De wereldberoemde mysterieuze straatkunstartiest opende vorige week donderdag zijn 'bemusementpark' Dismaland in het Engelse kustplaatsje Weston-super-Mare. 

Het lijk van Assepoester en een beeld van een vrouw die door vogels wordt verslonden, laten al gauw zien dat het hier niet om een gewoon pretpark gaat. Bezoekers kunnen zich warmen aan het dagelijks ritueel verbranden van boeken en leren hoe je posters uit bushokjes sloopt. Banksy beschrijft het park als 'Een familiepark ongeschikt voor kinderen' en 'Een festival van kunst, amusement en anarchisme op beginnersniveau'.

In het diepste geheim werkte Banksy maandenlang aan zijn tot nu toe grootste project. De locale bevolking kreeg te horen dat er een Hollywoodfilmset werd gebouwd. In werkelijkheid was Banksy druk bezig het werk van 58 kunstenaars bij elkaar te brengen in het ongebruikte strandzwembad van het kustplaatsje. In het pretpark is onder andere een modeldorp, gemaakt door Jimmy Cauti, met 3.000 oproerpolitieagenten in de nasleep van een grote volksopstand te zien. Ook zijn er werken te zien van Damien Hirst en Jenny Holzer. Banksy maakte zelf 10 nieuwe werken voor het park.

De van oorsprong graffiti-artiest, werd wereldwijd bekend door zijn kenmerkende sjabloonkunst met een vaak pacifistische en maatschappijkritische boodschap. In vele grote steden in Europa, maar ook in de Palestijnse gebieden en Amerika, is zijn werk te bewonderen. Zijn identiteit is omgeven door mysterie alhoewel er geruchten gaan dat zijn ware naam Robin Gunningham is.